WakeUp Magazin

Figyelemzavar. Szeretethiány. Anyaproblémák. Szerelmi gondok. – KÉRDEZZ! FELELÜNK!

Elindult a WakeUp Magazin tanácsadórovata, ahol hétről-hétre tanácsokat adunk olvasóink anonim kérdéseire. A rovatban tanácsadóink igyekeznek alaposan körüljárni a témát és a lehető legjobb tanácsokat adni saját életük szubjektív tapasztalataiból merítve. Ha kérdésed lenne, akkor ne habozz feltenni nekünk! Igyekszünk minden beérkező kérdést minél előbb megválaszolni heti írásainkban.

Hirdetés

Az első heti anyagunkhoz érdekes és különféle írásokat küldtek férfi és női olvasóink egyaránt minden korosztályból. Most öt kérdésre adunk választ, hogy mi mit tennénk a helyetekben. Fontos, hogy tudd nem vagy egyedül a problémáiddal. Mindig van segítség és mindig lesz olyan, aki melletted fog állni a nehéz időkben is. Tudjuk, hogy amikor benne vagyunk egy szituációban nem így tűnik. De kicsit jobban körül kell nézni és hidd el meglesz az a segítő kéz. Amíg nem találod, addig pedig itt vagyunk neked mi.

Azt tapasztalom magamon az egyetemen, hogy nagyon könnyen elterelődik a figyelmem. Elég csak egy percre nem erősen koncentrálnom egy előadásra és azt tapasztalom magamon, hogy máris a mennyezeten lévő kazettákat számolgatom az előadóteremben. A barátnőm is szóvá tette már, hogy nem figyelek rá miközben egy történetet mesél nekem. Ez nem azért van, mert nem érdekel mi van vele egyszerűen csak nehezemre esik koncentrálni.

Zalán – 19 éves – Debrecen

Kedves Zalán! Véleményem szerint ez lehet a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) tünete, de lehet más oka is, mint például a stressz, a fáradtság, vagy az alváshiány. Először próbálj meg aludni, kipihenni magad és megszüntetni minden stresszfaktort az életedben. Véleményem szerint egy kiadós menet a pároddal is javíthat csökkenteni az életedben a stresszt. Ha ez nem válik be, akkor javaslom fordulj pszichológushoz és kérj tőle segítséget.

Gyakran úgy érzem, hogy engem emberszámba sem vesznek. Otthon és a munkahelyemen is ugyanaz az érzés kerít hatalmába, miközben tudatosan tudom, hogy valójában nem így van. Ez a probléma már gyermekkorom óta velem van és nem tudok vele mit kezdeni. Mit tudnék tenni ez ellen, hogy ne így érezzek?

Emese 29 éves – Győr

Kedves Emese! Az ilyen érzések gyakran az önértékelési problémák eredményei. Előfordulhat, hogy gyerekkorodban nem kaptál elegendő figyelmet szüleidtől, de az is lehet a hátterében, hogy elnyomottnak érzed magad valami miatt, ami miatt nem tudsz kiteljesedni. Javasolnám, hogy apró lépésenként kezd el feltárni a problémát, gondold végig mindennapjaid és figyeld meg, hogy milyen szituációban jön elő belőled ez az érzés, majd igyekezz megkeresni annak okát. A szeretethiány kezelésére véleményem szerint szuper opció lehet egy kiskutya örökbefogadása is, hiszen az állatok képesek olyan érzéseket előhozni belőlünk, amelyeket más emberek előtt sokszor szégyellünk felvállalni és segít megváltoztatni a szeretethez való hozzáállásunkat.

Hirdetés

Régen csak a munkahelyemen tapasztaltam feszültséget és idegességet napi szinten az életemben. Munkahelyet váltottam hátha ez segít a problémámon, de nem jött be. Mostanra már minden ok nélkül azt érzem, hogy feszült vagyok és ideges. Nem tudom mitévő legyek. Az orvos azt mondta, hogy gyógyszert tudna felírni erre nekem, de nem akarok gyógyszereken élni. Kérlek segítsetek mit tudnék tenni.

Lóránd – 44 éves – Budapest

Kedves Lóránd! A feszültség és az idegesség lehet a stressz jele, de lehet más ok is mögötte, mint például a pánikbetegség vagy a szorongás. Ha gyógyszereken nem szeretnél szedni, akkor javaslom, hogy nézz alternatív lehetőségek után, amelyek segítségedre lehetnek a stresszoldásban. Ha nincs hobbid, akkor szuper dolog lehet találni egy olyan tevékenységet, amely kikapcsol és levezetheted a frusztráló energiákat. Budapesten már vannak olyan helyek, ahol fizikai szinten vezetheted le a dühöt, stresszt és mindenfajta frusztrációt miközben egy baseballütővel verheted szét a berendezést. Én lehet, hogy ez utóbbival kezdeném és ha ez nem jött be, majd utána jöhetnek a különféle alternatív módszerek és / vagy egy pszichológus.

Az édesanyámmal az utóbbi időben egyre gyakrabban veszekünk össze, és úgy érzem, hogy egyre nehezebb a kapcsolatunk. Mostanra szinte már minden apróságon összeveszünk és kiabálunk. Szeretem és tisztelem őt, de egyszerűen az agyamra megy, hogy mindenbe beleszól. Jelenleg még vele élek. Mit tehetek, hogy javítsak a kapcsolatunkon?

Andrea – 33 éves – Keszthely

Kedves Andrea! Az édesanyánkkal való kapcsolatban jelentkező nehézségek sok embert érintenek, különösen, ha még együtt éltek. Próbálj nyitott maradni és őszintén beszélni vele az érzéseidről, problémáidról. Lehet, hogy ő is érzi ezeket a problémákat és szeretne is javítani rajtuk. Fontos, hogy tiszteld az édesanyád véleményét és szükségleteit, de ugyanakkor állj ki magadért és az érzéseidért. Ha úgy érzed, hogy az édesanyád túl sokat szól bele az életedbe, akkor beszélj róla neki, és próbáljatok együtt találni egy közös megoldást. Az édesanyáddal való kapcsolatodban az is fontos, hogy legyen időd a saját életedre is, és ne érezd magadat felelősnek az ő boldogságáért. Lehet, hogy segít ha találtok olyan tevékenységeket amit együtt csináltok, amelyek segítenek javítani a kapcsolatotokat. Emellett lehet segítséget kérni egy külső szakembertől, mint például egy családterapeuta, aki segíthet megérteni és kezelni a problémáitokat.

Hirdetés

A párommal az utóbbi időben egyre több vitánk van, és úgy érzem, hogy a kapcsolatunk elhidegült. Mit tehetek, hogy javítsak a kapcsolatunkon? Én nagyon szeretem őt és azt érzem, hogy ő is ugyanígy érez irántam, de valahogy nem tudunk együtt időt tölteni. Olyan, mintha nem akarnak velem lenni. Folyamatosan utazik és a munkára hivatkozik. Több mint fél éve nem volt szexuális együttlétünk sem. Mitévő legyek?

Marci – 27 éves – Budapest

Kedves Marci! A kapcsolatokban természetes, hogy vannak viták és nehézségek, de az fontos, hogy ezeket együtt kezeljétek. Az, hogy a párod folyamatosan utazik és a munkára hivatkozik, valószínűleg az egyik oka annak, hogy a kapcsolatotok elhidegült. Az, hogy a szexuális együttlétetek is megszűnt, szintén jelezheti ezt a problémát. A legfontosabb, hogy nyíltan és őszintén beszéljétek meg a problémátokat. Próbáljatok együtt találni megoldást a kapcsolatotok javítására. Lehet, hogy szükség van egy külső segítségre, mint például egy párterapeuta, aki segíthet megérteni és kezelni a problémáitokat. Az is lehet, hogy a párodnak van egy olyan problémája, ami miatt nem tud teljesen részt venni a kapcsolatotokban. Kérdezd meg miben segíthetsz neki, hogy ez mielőbb megoldódjon. Lehet, hogy féltékeny, vagy stresszes a munkájával kapcsolatban, és ez befolyásolja a kapcsolatotokat. Fontos, hogy ne érezd magad hibásnak, amiért a kapcsolatotok nehézségekkel küzd. A kapcsolatokban mindkét fél felelőssége, hogy javítsák és fenntartsák azt. Próbáljatok együtt dolgozni a problémákon, és ne feledd, hogy mindkét fél részéről közölt feltétel nélküli szeretet és a tisztelet az alapja a jó kapcsolatnak.

kiemelt kép

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK