WakeUp Magazin

A mesterséges intelligencia már jelen van a mindennapjainkban: lehetőségek és kihívások

Az utóbbi években egyre többet hallani a mesterséges intelligenciáról és annak bárki számára elérhető lehetőségeiről. Bár ez a fajta technológia még fiatal, már most látható, hogy milyen hatással lehet az életünkre. Ebben a cikkben áttekintjük a mesterséges intelligencia pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogyan viszonyulnak hozzá az emberek.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia (MI) olyan számítógépes rendszerek, amelyek képesek olyan feladatokat elvégezni, amelyeket eddig csak az emberi intelligencia tudott. Például az MI segíthet a diagnosztikában, a járművezetésben, a gazdasági döntéshozatalban, és még sok más területen. A MI lehetőséget biztosít az automatizálásra, ami segíthet csökkenteni a munkaerőhiányt, növelni a termelékenységet és javítani a szolgáltatások minőségét. Az MI alkalmazása az egészségügyben például növelheti a diagnosztikai pontosságot és csökkentheti a kezelési időt. A járműiparban pedig a vezető nélküli járművek segíthetnek csökkenteni a balesetek számát.

Nyilván ahogy az emberek a technológiák is képesek hibázni, de véleményem szerint, ha a kettőt együtt tudjuk alkalmazni, akkor hatalmas sikereket érhetünk el. Nem titok, hogy az elmúlt időszakban sokat kísérleteztünk mi is a mesterséges intelligenciával és annak folyamaként munkánkat is erre építjük a jövőben. Biztosan megvan mindenkinek az a filmjelenet, amelyben a gépek leigázzák az emberiséget. Nos egyelőre itt még nem tartunk, de én azon emberek közé tartozom, akik izgatott kíváncsisággal várják, hogy mikor hozza el számunkra a jövő azt a lehetőséget, amikor a gépek dolgoznak helyettünk, nekünk pedig csak hobbi szinten kell munkával foglalkozni.

Ugyanakkor a mesterséges intelligencia átmenetileg jelentheti azt is, hogy sok emberi munka helyét foglalják el a gépek. Legalábbis addig, amíg meg nem tanulunk együtt élni vele. Az automatizálás miatt ugyanis sok embernek kell új készségeket szerezni, hogy alkalmazkodni tudjon a változó munkaerőpiaci igényekhez. De mint minden, így mi is folyamatosan változunk és ha mást nem is tanított nekünk az elmúlt három év, azt a következtetést mi magyarok mindannyian levonhattuk, hogy a jég hátán is megélünk és az alkalmazkodó készségünk a környezeti változásokhoz maximális. Legalábbis, ami a munkát illeti.

Nem hivatalos forrásból származó adatok.

Az MI alkalmazása továbbá adatvédelmi és biztonsági kérdéseket is felvet, valamint újabb kihívásokat teremt a jog és az etika területén is. Nem tudhatjuk, hogy a mesterséges intelligencia, mikor milyen adatokhoz képes hozzáférni, de egyelőre biztonságban vannak személyes adataink előtte vagy csak jól titkolja és valójában már profilt alkotott mindenkiről, valamint az emberek helyettesítése gépekkel pedig szintén etikai kihívást jelenthet a cégek vezetői számára.

Az emberek reakciói a mesterséges intelligenciával kapcsolatban változóak. Van, aki izgatott a lehetőségektől, amit az MI nyújt, de vannak, akik félnek az automatizálás következményeitől. A társadalomnak és a politikának meg kell találnia a módját, hogy segítse az embereket az alkalmazkodásban, és hogy biztosítsa, hogy az MI használatából mindenki profitálhasson.

kiemelt kép

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK