WakeUp Magazin

Aktuális diétatrendek: válaszd ki a neked legmegfelelőbbet

Az aktuális diétatrendek évről, évre változnak, melynek köszönhetően számtalan választás áll rendelkezésünkre, amelyek közül most néhányat bemutatunk. Januárban törvényszerű, hogy mindenki mindenki új életet fogad meg magának és ezek között szerepel az is, hogy testünket megváltoztatjuk, lefogyunk, kigyúrjuk magunkat és a többi. Mindezek mellett jó tisztában lennünk vele, hogy melyik diéta hogyan hat a testünkre.

Hirdetés

Minden diétának megvannak a saját előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy az egyén saját céljai és életmódja szerint válasszon. Ajánlatos orvos, dietetikus vagy a szakorvos tanácsát kérni, mielőtt bármely diétát elkezdenénk. A legnépszerűbb diéták között még mindig a találjuk a VEGÁN, a KETO, valamint a PALEO diétát, az intermitten fastinget, az alacsony szénhidráttartalmú étkezést is. Szóval a kínálat végtelen és a választás szinte lehetetlennek tűnik. Ebben a cikkünkben most igyekszünk megkönnyíteni ezt a feladatot és összegyűjtünk pár tippet és röviden kielemezzük, hogy melyik diéta kinek javallott.

A számunkra megfelelő diéta kiválasztásnál fontos, hogy az egyén saját céljaink mellett, testi adottságainkat és életmódunkat is figyelembe véve válasszunk, hiszen a diéták közül való választás nem csak a súlycsökkenést, hanem az egészségi állapot javulását is célozhatja.

KETO diéta

A ketogén diéta alapja a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, amelynek célja az, hogy a szervezet a zsírokból nyerje az energiát, anélkül, hogy a szénhidrátokat használná fel. Ennek következtében a szervezetben ketontestek termelődnek, amelyek a zsírok lebontásának eredményeként keletkeznek. A ketogén diéta javasolt a súlycsökkentésre, valamint az epilepszia, a daganatok és az Alzheimer-kór kezelésére.

PALEO diéta

A paleo diéta a paleolit korban fogyasztott ételekre épül, amelyeket a vadászó-gyűjtögető életmód jellemzett. A paleo diéta alapja a hús, hal, zöldségek, gyümölcsök, magvak és gyógynövények fogyasztása, míg a tiltólistán találjuk a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot, a lisztet, a tejtermékeket és a gabonákat. A paleo diéta javasolt a súlycsökkentésre, valamint a cukorbetegség, az autoimmun betegségek és az allergiák kezelésére.

IF diéta

Az intermitten fasting (röviden IF) egy étkezési módszer, amelyben az étkezések között hosszabb időszakokat tartunk evés nélkül. Az IF segít a súlycsökkentésben, valamint javíthatja az anyagcsere- és hormonális folyamatokat. Az IF lehet napi 8 órás evés-8 órás éhezés, de elterjedt a 16/8-as és a 20/4-es verzió is.

HIRDETÉS

Szénhidrátmentes diéta

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta alapja a ketogén diétához hasonlóan az, hogy a szénhidrátbevitelt a lehető legalacsonyabbra csökkentjük, míg a zsír- és fehérjebevitel nő. A cél az, hogy a szervezet a zsírokból nyerje az energiát, anélkül, hogy a szénhidrátokat használná fel. Ennek következtében a szervezetben ketontestek termelődnek, amelyek a zsírok lebontásának eredményeként keletkeznek. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta javasolt a súlycsökkentésre, valamint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az inzulinrezisztencia kezelésére.

VEGÁN diéta

A vegán diéta alapja a növényi alapú ételek fogyasztása, tejtermékek és tojás nélkül. A vegán diéta javasolt a súlycsökkentésre, valamint az ökológiai lábnyom csökkentésére és az állatjogi kérdésekre való figyelemre.

Mindig fontos figyelembe venni, hogy a diéta csak akkor fog sikerülni, ha hosszú távon is tartható és egészséges. A hirtelen súlycsökkentés ugyanis veszélyes lehet, és a hosszú távú eredményeket is alááshatja. A legfontosabb, hogy a diéta mellett rendszeres testmozgást és egészséges életmódot folytassunk, hogy elérjük a kívánt eredményt. Egy diétának hosszú távon is tarthatónak kell lennie, hogy a súlycsökkenés hosszú távon is fennmaradjon. A diéta mellett a legtöbb esetben rendszeres testmozgást és egészséges életmódot szükséges folytatni, hogy elérjük és megtartsuk a kívánt eredményt. s kialakítsuk a testi és mentális egészségünket.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a diéták csak akkor lesznek igazán hatékonyak, ha azokat orvos, dietetikus vagy szakorvos felügyelete alatt végezzük, és az adagolás és az étrend összeállítása is a szakember feladata. Azonban a legfontosabb, hogy a diéta mellett és után is folytassunk egészséges életmódot, hogy hosszú távon is megtarthassuk a súlycsökkenést és javulhasson az egészségi állapotunk.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK