WakeUp Magazin

Így oldja a gyermekben a szorongást és a stresszt a rendszeres meseolvasás

A gyerekek rengeteg stressznek ki vannak téve már kiskorukban is, és a szülők felelőssége jól kezelni ezeket a helyzeteket. A mesék világa rengeteget tud segíteni egy kisgyermek számára, legyen szó egy új, számára ismeretlen élethelyzetről, vagy akár egy óvodai vagy iskolai konfliktusról. Gutási Gábor, a Meskete.hu meseportál alapítójának írása.

Hirdetés

A gyerekek a mesék hallgatása közben megnyugodnak, főleg akkor, ha azt az anyukájuk, apukájuk olvassa fel esténként. Az összebújós, „bekuckózós” meseolvasás alapból is megnyugtatja a gyerekeket, és egy olyan bizalmi légkört képes kialakítani az otthonunkba, mely egyértelműen jó hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra is. De mégis hogyan képes egy bizonyos szituáción segíteni az, ha a gyereknek otthon rendszeresen olvasunk mesét?

A meseolvasás pozitív hatása a gyermekekre

A gyermekeknek íródott mesék végén általában mindig a jó győz, és a rossz elnyeri méltó büntetését, lezárásként mindig minden jóra fordul, és a problémák is megoldódnak. Amellett, hogy a gyermek számára ott van a tanulság, megmarad a fejében egy olyan pozitív emlék, mely kifejezetten jól tud jönni akkor, ha egy nehéz helyzetben találja magát.

A gyermek nagyon hamar azonosul a mese főszereplőjével, aki ugyancsak nehéz helyzetbe kerül, mégsem ijed meg, és mégis mindent meg tud oldani a történet során. Így a gyermek elhiszi magáról is azt, hogy nem kell megijednie mindentől, a kicsik magabiztosabbak, és bátrabbak lesznek.

Rengeteg olyan mese létezik ma már, mely kifejezetten a szorongó gyermekek számára íródott, és ezek mind-mind bátorító hatással hatnak a gyerekekre, ám a mesék kiválasztása során a gyermek igényeit, és a korát is mindig figyelembe kell vennünk.

Hazai meseportál segít a gyerekeknek

A mese képes egy különleges világba varázsolni a gyerekeket, amely egy olyan képet ad nekik, amiben mindig biztonságban lehetnek, és jól érezhetik magukat. A mesékből minden olyan segítséget megkaphat a gyermek, amire éppen az adott életkorban, vagy az adott szituációban szüksége lehet.

TÁRSADALMI CÉLÚ HIRDETÉS

A Meskete megálmodójaként és mesekönyvíró és családapaként tisztában vagyok azzal, hogy a meseolvasás és a mesehallgatás mennyire fontos szerepet tölt be a kisgyermekek személyiségfejlődésében. Nemrégiben elindítottunk egy olyan mese portált, amelyen a magyar profi és kezdő meseírók műveit egy helyen gyűjtjük össze. A kategóriák és az oldalon lévő keresőmezőnek köszönhetően pedig pillanatok alatt megtalálhatjuk a gyermekünk számára legtökéletesebb esti mesét. Az oldal könnyen kezelhető, és biztonságos, így akár a gyermek is ki tudja magának választani azt, hogy melyik legyen az aznapi esti mese.

Az oldal még csak 200 napja indult, de máris több mint 1000 hagyományos, olvasható mese található meg rajta, emellett pedig már több mint 150 hangos mese is elérhető, melyeket a gyermek akár egyedül, akár a szüleivel együtt is meg tud hallgatni. A portál létjogosultságát mi sem támasztja alá jobban, minthogy e rövid idő alatt is már 80.000 alkalommal olvastak mesét rajta az odalátogatók.

kiemelt kép forrása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK