WakeUp Magazin

A digitális minimalizmus: hogyan találjuk meg az egyensúlyt a digitális és az analóg világ között

A digitális minimalizmus mára már elterjedt életstílussá vált, amelynek az a célja, hogy a digitális technológiák használatát minimálisra csökkentsük mindennapjainkban annak érdekében, hogy az emberek több időt tölthessenek a valós emberi kapcsolatok fenntartásával, valós, természetközeli kikapcsolódást válasszanak és saját magukkal is minőségi időt töltsenek.

Hirdetés

Manapság a karantén időszak óta sok időt töltünk a digitális eszközök használatával, ami káros hatással lehet a mentális egészségünkre, emberi kapcsolatainkra, ezáltal a boldogságunkra. Mint mindennek a digitális fejlődésnek is megvan a maga pozitív hatása, hiszen amennyire káros lehet olyan hasznos is, amikor egy hívással kideríthetjük, hogy mi történik a világ másik felén. A digitális minimalizmus ráirányítja a figyelmet a digitális technológiák használatának mértékére, és segít megtalálni az egyensúlyt a digitális és az analóg világ között.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy lassan olyanná válnak a társadalmi szokásaink, mintha két személyiségünk lenne. Az egyik amelyik az online térben folytat kommunikációt a második pedig, amikor teljes mértékben el tudjuk hagyni azt és analóg életet élünk.

Digitális detox

A digitális minimalizmusnak többféle módja van. Az egyik leggyakoribb módszer, amelyről már biztosan hallottál Te is az nem más, mint a digitális detox, amikor az emberek egy előre meghatározott időre lemondanak a digitális eszközök használatáról, hogy megtapasztalhassák, milyen érzés az élet digitális eszközök nélkül. Másik lehetőség az, hogy a felhasználók meghatározzák, hogy melyik alkalmazásokat használják a leggyakrabban, és csökkentik vagy korlátozzák azok használatát. Jó tipp lehet, hogy az appoknak használatát napszakhoz kötjük, hogy azokat mikor használjuk.

A digitális minimalizmus segíthet megtalálni az egyensúlyt a digitális és az analóg világ között, ezáltal növelheti a boldogságunkat, javíthatja az egészségüket és erősítheti kapcsolatainkat. Példák lehetnek rá, mint amikor egy család lemond a televízió és telefon használatáról esténként, hogy együtt játszhassanak, vagy amikor valaki lemond a közösségi média használatáról reggelente, hogy nyugodtabb és koncentráltabb legyen.

HIRDETÉS

Munkaidő meghatározása

A digitális minimalizmus része lehet, hogy meghatározzuk, hogy melyik alkalmazásokat használjuk munkára és melyeket a magánéleti kapcsolattartásra. Ennél már csak az lehet jobb opció, ha a telefonhasználatnak szabunk meg egy időintervallumot, hogy mikor használjuk a készülékünket és mikor kapcsoljuk ki azt. Kezdetben szuper lehet, ha csak akkor hagyod el a telefonhasználatot, amikor eszel, vagy amikor barátokkal találkozol, hogy maximális jelenléttel csak a kommunikációra figyelj és jelen legyél az interakcióban. Szuper lehetőség lehet még az is, hogy ha valaki úgy dönt, hogy csak bizonyos napokon nézi meg az e-maileit, hogy ne legyen folyamatosan feszült az ügyeik miatt.

A digitális minimalizmus nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondani a digitális technológiákról, hanem arról szól, hogy megtaláljuk az egyensúlyt és a használatukat mértékletesen alkalmazzuk. Segít abban, hogy koncentrálni tudjunk a fontos dolgokra, és javítja az életminőségünket.

kiemelt kép forrása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK