WakeUp Magazin

Ellentmondásos hiedelmek. Tedd vagy ne tedd? Ez itt a kérdés! – BÚÉK

Itt van az új esztendő, amelytől annyi jót várunk. Reméljük, hogy olyan sok év után mindenki méltó módon búcsúztatta az óévet és kellő mennyiségű izgalommal köszöntötte az újat. Összegyűjtöttünk pár népi hagyományt, babonát, amelyet érdemes lehet betartani annak érdekében, hogy sikeresek, egészségesek és boldogok legyünk. 

Hirdetés

Öltözködés 

Először a spanyoloknál találkoztunk ezzel a hagyománnyal, melynek pontos eredetét nem tudjuk, de a hiedelem úgy tartja, hogy újév első napján nem mindegy milyen színű fehérneműt viselünk. Aki az új évben szerelmet remél, annak piros, aki pénzt remél annak zöld színű fehérneműt kell felvennie. 

Ezen a napon ne viseljünk ócska, agyonhasznált ruhákat, ugyanis a szerencse és a pénz a babona szerint csak akkor látogat meg bennünket és marad velünk egy éven keresztül, ha csinos öltözetben várjuk. Szóval hiába pihensz otthon a TV előtt és nézed kedvenc filmed tedd elegánsan. No nem szmokingra gondolunk, de azért mégis, hát na. 

Szemét kidobása

Január első napján semmiképpen nem érdemes kivinni a szemetet a lakásból, mert a hiedelem úgy tartja, hogy ezzel kivisszük a lakásból a szerencsét és egy teljes éven keresztül kidobjuk lakásunkból a jó dolgokat. Ha már szemét, akkor semmit nem szabad kidobni a mai napon, így ha lehetőséged van rá, ne most állj neki szelektálni és kitakarítani a tárolót vagy a gardróbot. Sőt, szerintünk abszolút nem éri meg kockáztatni, így mi biztosra megyünk és inkább ki sem mozdulunk a lakásból. 

Étkezés

A mai napnak a pihenésről, pozitív gondolatokról és relaxációról kell szólnia. Így ha teheted főzés helyett menj étterembe vagy szorítsd minimálisra a konyhában tartózkodást. A tanács mellé tartozik egy népi hagyomány is, amely úgy tartja, hogy baromfihúst ne fogyasszunk január első napján, mert elkaparja a szerencsénket, ellenben javallott disznóhúst fogyasztani, ugyanis az kitúrja előttünk a szerencsénket ezzel garantálva Fortuna figyelmét egy éven keresztül. 

A hagyomány azt is egyértelműen kimondja, hogy sok apró magvat, lencsét, rizst, kölest, valamint gránátalmát érdemes fogyasztani ezen a napon, ugyanis azok jelképezik a bőséget. Ha éppen valamiért halat kívánnál a mai nap folyamán jól gondold meg, ugyanis ezzel kapcsolatban két egymásnak ellentmondó hiedelem is kering a köztudatban: van aki úgy tartja, hogy a hal elúsztatja a szerencsénket, más helyeken pedig azt vallják, hogy a hal ételek hozzák meg azt. 

Mosás és teregetés

Háziasszonyok és szingli férfiak itt van a jolly joker a mai napra, ugyanis a hiedelem szerint a mai napon szigorúan tilos mosni és teregetni. Úgy tartják, hogy aki a mai napon mos az halálesetet jósolhat meg az új évben, mindamellett persze, hogy kimossuk és kiteregetjük a szerencsénket. 

Kerüld a konfliktusokat

Te se szívesen mennél olyan helyre vendégségbe, ahol éppen veszekednek. Na látod. A bőség is pont így van vele. Került el a veszekedéseket, de azért magadba se folytsd, ha éppen ki szeretnél mondani valamit. Hogy erre mi lenne a tökéletes megoldás azt nem tudjuk, ugyanis a hiedelem erre nem terjed ki. De mindenesetre törekedj fenntartani a békét és harmóniát, ha nem szeretnéd, hogy egy egész éven tartó viszály alakuljon ki az otthonodban. 

Emberekkel való találkozás

Mint az év minden napján akkor vagyunk a legboldogabbak, ha nem kell orvoshoz menni, de ezen a napon érdemes kiemelten elkerülni az orvosi rendelőket, ugyanis a babona szerint az ott tett látogatással egy éven keresztül bevonzhatjuk a betegségeket és nyavajákat. 

A hidelem értelmében nem csak az orvossal kell vigyázni ezen a napon, hanem a vendégfogadással is. Azt tartják, ha az újév első napján az első vendég nő, akkor balszerencse övezi majd az éved. Szóval óvatosan a barátnős pletyi partikkal a mai napon és ha már ennyire komolyan vesszük a hagyományt, akkor lehet jobban járnánk egy szexi férfi orvossal, aki betoppan alaposan megvizsgálni minket. 

Válaszd az aktív pihenést

Jó lehet ma odafigyelni arra, hogy fenntartsuk az egyensúlyt és egyenlő arányban mozogjunk és pihenjünk is a mai nap folyamán. Ahhoz, hogy elkerüljük a hiedelemben foglalt testi-lelki problémákat a pihenés mellé aktívan mozogjunk is. Szuper lehet egy nagy séta a természetben vagy a városban, de akár egy kis otthoni torna is, de takarítani semmiképpen ne állj neki, mert, hát tudod… a szerencse. De azért rendetlenség se legyen az otthonodban, mert akkor egy egész éven keresztül abban fogsz élni. 

Reméljük nektek sikerült kiigazodni ezen a sok ellentmondásos hiedelmen és ezen a napon azt csináljátok, amit a szívetek és testetek egyszerre diktál. Mi biztosan így fogunk tenni és csak azt csináljuk meg ezen a napon, amihez valójában kedvünk van. 

Kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, békés, sikerekben gazdag, boldog új esztendőt! 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK