WakeUp Magazin

Mit jelent vegánnak lenni? Tévhitek a növényi étrendről – a szakember válaszol

Hogy lehet hús nélkül létezni? Egyáltalán mivel viszed be a szervezetednek szükséges fehérjét? Ha nem eszel semmi állati eredetű ételt, akkor mit eszel? A kérdések sora végtelen, amit vegánként megkapok az emberektől. Összegyűjtöttem pár tévhiten alapuló kérdésre a választ, hogy valójában mit is jelent a vegán életmód. Kurdi Beáta vegán életmód tanácsadó írása. 

Hirdetés

Aki másként étkezik, mint ami elvárt és megszokott az szinte mindig találkozik furcsa kérdésekkel. Sokan emiatt már inkább titkolják, hogy vegán életmódot folytatnak, hogy elkerüljék a folyamatos ítélkezéseket, élcelődéseket és nem akar állandóan magyarázkodni. A kérdésekkel nem is lenne baj, hiszen sokaknak újdonság ez a táplálkozási forma és még soha életükben nem hallottak róla. A lényeg az, ha egy vegán emberrel találkozol ne viccelődj rajta és kérdéseidet is csak érdeklődés jelleggel saját nézőpontod bővítése miatt tedd fel és tartsd tiszteletben mások életvitelét. 

Különböző étkezési szokások vannak, kezdjük is talán a legelterjedtebbel. A mindenevők ízlésüknek megfelelően egyaránt fogyasztanak állati eredetű növényi eredetű ételeket is. A vegetáriánusok az étrendjükből mellőzik a húsokat, de állati eredetű termékeket, mint például tojást, mézet, tejterméket fogyasztanak. A veganizmus ezektől eltérően az állati eredetű termékek használatának mellőzését részesítik előnyben. 

A vegán életmód filozófiája elutasítja az érezni képes állatokból vagy állatkísérletekkel tesztelt árucikkek státuszát. Ez a fajta szemlélet megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. Aki csak az étkezésében követi a növényi étrendet, az a veganizmus filozófiájának értelmében még nem biztos, hogy vegán!

A legtöbb ember, akikkel én találkozom, az egészségügyi problémák miatt kezdi el a növényi étrendet. 

Egy jól összeállított növényi étrend vitaminban, rostban és ásványi anyagban gazdag, ami hozzájárul az egészségesebb élethez. Számos tanulmány alátámasztja és igazolja, hogy a növényi étrend csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, csökkenti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek és különböző ráktípusok kialakulásának kockázatát. Természetesen növényi alapú étkezés esetén is van, amit javasolt pótolni a szervezetünkbe. Ilyen a B12 és D-vitamin, amelyek bármilyen táplálkozási irányzatot követünk, javasolt pótolni. 

Jó dolog, ha étkezési szokásaink megváltoztatásával segítjük szervezetünket, de szervezetünknek még számos dologra szüksége van a helyes működés fenntartásához. Kiemelten fontos a fizikai és mentális változás is, mert a három együtt működhet csak igazán jól: étkezés, mozgás és mentális egészség. 

Amikor én növényi étrendre tértem át, nem gondoltam, hogy ez így marad.

Egészségügyi problémák miatt vágtam bele a teljes értékű növényi étrendbe egy kúra keretében, ami 12 hétig tartott. Azt gondoltam: ó, ez nekem könnyű lesz, mert addig is nagyon ritkán ettem húst, inkább voltam vegetáriánus, mint mindenevő. Sütni, főzni imádtam akkor is, így azt hittem, nekem nem lesz ezzel gondom. Kicsit nehezített pályán mozogtam, mert a glutént is mellőzni kellett, de még ettől sem ijedtem meg, pedig nem voltam felkészülve rá! Egy hét elteltével hívott a nagylányom, aki akkor már növényi étrendet követett és én majdnem sírtam neki a telefonban, mert annyira kétségbe estem, mi a francot egyek, mit főzzek?! Nem felejtem el azt a bölcs nyugodtságot, ahogy beszélt velem. „ Anya! nyugodj meg, ülj le és gondold végig, ha nem kéne figyelned a kúrára, mit csinálnál, hogy főznél?” Azonnal, csípőből mondtam neki mit, hogy csinálnék, milyen alapanyagokat használnék. Csendben hallgatta és csak annyit mondott: „Látod? Csak egy pár dolgot helyettesíts növényivel!” 

Programajánló – 2022. NOVEMBER 26., SZOMBAT, 9:00–17:00

Ez az egyszerű, megnyugtató mondat ott és akkor világmegváltó volt számomra. Elkezdtem kutakodni, interneten, bio boltokban és megcsináltam a három hónapot. Rengeteget tanultam, kísérleteztem miközben egyre jobban éreztem magam. Végül növényi étrenden maradtam, igaz nem gluténmentes, de szakemberként nem is javaslom a gluténmentes étkezést annak, aki nem cöliákiás. Nagyon figyelek a legjobb összetételekre. Magam főzöm a tejet, tejszínt, tejfölt, joghurtot és még sorolhatnám, természetesen minden növényi alapú. Minden megtanulható és napi rutinná alakítható. 

Mielőtt bármilyen étkezést, kúrát kipróbálunk, mindenképp keressünk fel szakembert, aki segít személyre szabottan elindulni, mivel mindenki egyedi, más a szervezetünk, más a tünetünk. Ha hasonló tüneteink, érzeteink is vannak, nem jelenti azt, hogy ugyanaz lesz a megoldás. Mindenkinek szívből ajánlom, ha nem is vált teljes mértékben növényi alapú étkezésre, de évente egyszer- kétszer csináljon egy kúrát, hogy tisztítsa az egész szervezetét.

Forrás: képitt

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK