WakeUp Magazin

Te is tapasztalod magadon ezeket a tüneteket? Négy tipp az imposztor szindróma ellen

Tudod mi az a közös probléma, ami összeköti a világhíres Emma Watsont, Kate Winsletet, Rene Zellwegert és Meryl Streepet vagy Michelle Pfeiffert? Ők sosem elégedettek önmagukkal, folyamatosan mardossa őket a kétség minden sikerük ellenére. Nagy Hajnalka coach hozott neked 4 egyszerű, hétköznapi stratégiát, amivel megerősítheted magadat, hitedet a saját fejlődésedben. Most azt gondolhatod, te erre nem vagy képes, ez túl nehéz lesz számodra – igen, ez is egy intő jel, hogy mielőbb tegyél magadért!

Hirdetés

Veled is előfordult már, hogy hiába kapsz elismerést a munkádért, tevékenységedért, mégis megkérdőjelezed a saját teljesítményedet? Kínosnak érzed a dicséretet? Nem mersz nemet mondani a túlórára nehogy kiderüljön nem vagy elég rátermett? Egy esetleges kudarc esetén csak magadat okolod, semmi mást nem veszel figyelembe a saját inkompetenciádon kívül? Sosem tudsz elég jó lenni önmagadnak? Ha ezeket, vagy ehhez hasonló jeleket észlelsz magadon, akkor fennáll annak lehetősége, hogy imposztor szindrómában szenvedsz. 

Ha a problémát azonosítottad, nevén nevezted, máris megtetted a legnagyobb lépést az új életed felé!

Fontos ezzel tisztában lenni, hiszen ez az érzés sajnos nem áll meg a munkahely bejáratánál, lassan beszivárog a magánéletbe, barátságokba, párkapcsolatokba is. Érdemes mielőbb foglalkozni vele, ne mérgezze hosszú távon az életedet.

  1. Beszélj a sikereidről!

Ülj le, szánj néhány percet magadra, gondold végig mit vittél véghez az elmúlt időszakban. Az apró, hétköznapi sikerekről se feledkezz meg! Lehet, hogy te vagy az évszázad palacsintamestere a családod, párod vagy barátaid szerint? Légy rá nyugodtan büszke! Írd le ezeket egy sikernaplóba, vagy akár egy sikertáblát (success board) is készíthetsz belőle. 

  1. Vetkőzd le a félelmeidet!

Először talán aggodalommal tölthet el, hogy is lennél képes erre? Első lépésként készíts el egy listát, amiben egymás alatt felsorolod, mi a legrosszabb, ami megtörténhet. Amikor készen vagy, írd ezek mellé, mit tehetsz abban az esetben, ha ez bekövetkezik. Igen, mások véleményt fognak alkotni róla, de mi lesz, ha az előre megírt vészforgatókönyved jól működik? Ezt is írd mellé, a harmadik oszlopba.

Ha mindezzel készen vagy, máris megnyugodhatsz, hogy mindenre is felkészültél, nem érhet váratlan meglepetés.

  1. Oszd meg a tudásodat és tapasztalatodat másokkal!

A mások számára nyújtott segítség jelentősen növelni fogja az önbizalmadat. Figyeld meg, hogy hogyan tudnak továbblépni az adott helyzetből a te hozzájárulásoddal. Ezáltal egyszerűen rájöhetsz arra, hogy nem, a tudásod nem átverés, igenis van, akinek hatalmas támogatást, előrelépést jelent.

  1. Légy tisztában az értékeiddel!

Amikor legközelebb valaki elismeri a munkádat, tevékenységedet, ne szabadkozz, hogy nem is érdemled, meg, vagy semmiség volt az egész. Tudatosítsd magadban, hogy ez egy nagyon jó dolog, amit csináltál és ne csak elfogadd, hanem fogadd is be a dicséreteket, jutalmakat. Megérdemled. 

Ha ezt a négy tippet lépésről lépésre beépíted a mindennapjaidba és rutinná teszed, máris kimozdultál a komfortzónádból! Nem az számít, hol tartasz – a lényeg, hogy hová szeretnél eljutni! A fenti gyakorlatok segítségével elkezdheted átállítani a meglévő gondolati sémáidat a változtatás útjára, egy másfajta, harmonikus életszemléletre. Ha úgy érzed, ne habozz szakember segítségét kérni!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK