WakeUp Magazin

Botrányhős. Bálvány. Ikon. Tények amit nem tudtál a 60 éve elhunyt Marilyn Monroe életéről

Ilyen rövid idő alatt kevesen lettek olyan sikeresek pályájukon, mint az ötvenes években világhírnévre törő Monroe-t. Sikerének valódi titka még biztosan nem derült ki, mert senkinek nem sikerült utána csinálni. Emlékezzünk Marilyn-re és idézzük fel együtt legjobb pillanatait a ma 60 éve elhunyt színésznőnek.

Hirdetés

Marilyn 1926. június 1-én született Los Angelesben. Nem volt egyszerű gyerekkora, mert nagy részét nevelőszülőknél és árvaházakban nőtt fel,majd 16 évesen férjhez nem ment. A második világháború alatt gyári munkáskánt dolgozott. Az első professzionális fotóit egy véletlennek köszönhette, ugyanis a légierő megbízásából David Conover fotós készített gyári munkás nőkről propaganda fotókat, amiket végül nem használtak fel, de mégis ez segített elindítani fotómodell karrierjét. Később Davidnek és barátainak állt modellt. A képekre több fotós lett figyelmes és egyre több felkérést kapott, többek között a Blue Book modellügynökségtől, akiknek sikerült is leszerződtetni Monroe-t, majd végül Pin-up girlként ismerhette meg nevét a nagyvilág.

Egy véletlen karrier

Igaz, eleinte csak kisebb munkái voltak és alakja miatt csak hirdetésekben és férfimagazinokban jelent meg, de kitartó munkájának köszönhetően idővel Marilyn lett a Blue Book modellügynökség legszorgalmasabb modellje. Két év alatt már 33 címlapon szerepelt és végül Ben Lyon fél éves szerződést ajánlott neki a 20th Century Fox-nál. A szerződést többen ellenezték, többek között Marilyn első férje Dougherty sem. A szerződésmegkötése utáni hónapokban még nem ajánlottak neki szerepeket csupán ének és táncórákra járatták, hogy fejlesszék készségeit. Első filmszerep Dangerous Years-ben volt, ahol pincérnőt alakított. Az első pár filmjében nem kapott túl hosszú szöveget, csak egy-egy mondatokat osztottak neki. Később a Columbia Pictures stúdióhoz szerződött. A film, amelyben játszott nem járt sikerrel, így szerződését később nem hosszabbították meg.

Marilyn a szex-szimbólum

Marilyn képes volt megélni nőiességét és nem volt rest visszaélni adottságaival sem. Több befolyásos üzletemberrel került szexuális, majd baráti – vagy éppen fordítva – kapcsolatba, akik később fizették kisebb plasztikai műtéteit, fogászati és egyéb szépészeti kezeléseit. Az áttörés ezután következett be nála, amikor 1950-ben hat újonnan bemutatott filmben szerepelt mire a Fox hét éves szerződést ajánlott neki. Olyannyira felfigyelt rá a szakma, hogy egy évvel később az Oscar-díjátadó gála műsorvezetője lett. Mint minden kornak megfelelően itt is voltak irigyek és a legtöbb kritikus nagyrészt csak “szexi dísztárgyként” hivatkoztak rá, de mindemellett neves lapokban, mint a Times pozitívabb képet formált róla. Az idő múlásával Marilyn felvette a szex-szimbólum szerepet, amivel több bulvár magazin címlapjára került fel, de a modell és színészi pályát továbbra se adta fel.

Monroe-val problémás együttdolgozni

Sorra követték egymást a címlapok és a filmszerepek és idővel elterjed a szakmában az a hír, hogy Monroe-val problémás együttdolgozni. A sikerrel együtt a problémák is fokozódtak, rendszerint elkésett a forgatásokról, megbeszélt időpontokról, elfelejtette a szöveget és többször újra kellett venni egy-egy jelenetet, amíg nem volt elégedett saját alakításával. Az idő előrehaladtával súlyos alvászavar alakult ki nála, amit amfetaminnal és barbituráttal, időnként alkohollal orvosolt. Problémái ellenére is Hollywood legjelentősebb szex-szimbóluma lett és nevének hallatára özönlöttek az emberek a mozikba, ami nem is csoda mert filmszerepei után sorra zsebelte be a nívós díjakat és elismeréseket.

Ekkorra Monroe volt a Fox legnagyobb sztárja, de nem érezte jól magát a helyzetben. A Fox-nál egy elmaradt szerződésmódosítás miatt jóval kevesebbet keresett, mint más hozzá hasonló kollégái, valamint a csatorna azt sem engedte meg neki, hogy szabadon válasszon a szerepek és más szereplők között és úgy érezte, hogy beskatulyázták egy szerepbe, amiből ekkorra már szeretett volna kitörni. Nem vállalt el egy számára felajánlott szerepet, ami miatt a Fox felfüggesztette a szerződését, ami gyorsan címlapsztori lett.

Hirdetés

Három házasság és az elnök

Vannak, akik nem tanulnak a saját hibáikból sem, így eshetett meg, hogy Marilyn háromszor is volt férjnél. Először azért ment férjhez James Dougherty-hez, hogy elkerülje az árvaházba való visszakerülést. Az együtt töltött évek alatt James nem nézte jó szemmel, hogy felesége dolgozik, így a házasság emiatt viszonylag rövid idő alatt véget ért. A Fox-al kötött szerződés felfüggesztés után Marilyn megismerte a második férjét Joe DiMaggio baseballjátékost, akivel össze San Francisco-ban össze is házasodtak. A nászút Japánban volt, ahol Joe-nak üzleti ügyei voltak, így Monroe nélküle utazott tovább Koreába, ahol az akkori háború alatt énekesnőként szórakoztatta a harcoló katonákat. Útját befejezve visszatért Hollywood-ba és újratárgyalta szerződését a filmstúdióval, ahol hatalmas bónuszt ígértek, de mint később kiderült soha nem fizettek ki neki főszerepet vállalt a Broadway-en az akkor más nagy sikert aratott Hétévi várakozás filmben. Ennek a filmnek forgatásán hatalmas tömeg nézhette végig élőben Monroe kamerák előtti szereplését és itt készült az egyik legismertebb fotó róla, amikor a metrószellőző felfújja hófehér szoknyáját. Férje a kezdetektől fogva féltékeny volt Marilyn-re és házasságának ez a film és egy reklámkampány végleg végett vetett. Harmadik férjével Arthur Miller-el 1956 június 29-én a New York állambeli White Plains-ben kötött házasságot. Pár később New Yorkban zsidó szertartás alapján is megerősítették frigyüket és Monroe felvette a zsidó vallást, hogy teljesen Miller családjához tartozhasson. Önmagát „zsidó ateistának” nevezte. Miller új kapcsolatba kezdett, így elvált Monroe-tól, aki válása után nem gyakorolta a judaizmust.

Siker után saját ügynökség

Monroe sikere tagadhatatlan volt és úgy döntött, hogy Milton Greene fotóssal megalapítja saját produkciós irodáját a Marilyn Monroe Productions, avagy az MMP-t. A saját filmstúdió alapításával egyidőben úgy döntött, hogy elmélyíti színészi képességeit és New York-ba költözött, ahol órákat vett a neves színészoktatótól, Constance Colliertől és részt vett a Lee Strasberg által vezetett Actors Studio munkájában. Kollégái javaslatára Monroe elkezdett szembenézni belső démonjaival és pszichoanalízisre járt, annak reményében, hogy mindez előnyére válik majd a filmvásznon. Marilyn bizonyított. A Fox újabb hétéves szerződést ajánlott számára, melyet el is fogadott mert saját cége képtelen lett volna egy nagy költségvetésű filmet finanszírozni. Ekkor már kiválaszthatta, hogy milyen filmben és kikkel szeretne egy filmben játszani és a megígért gázsit is minden alkalommal megkapta.

Hosszú évekkel később saját cége az MMP is belevágott egy nagyszabású forgatásba. Időközben több vita is kialakult közte és Milton-nal az MMP társalapítója között, de a nehézségek ellenére a filmet időben leforgatták és bemutatták, amit a közönség és a kritikusok egyaránt vegyesen fogadtak. Greene-t sikkasztással vádolta Marilyn és később kivásárolta üzletrészét.

Hirdetés

Magánélet. Hanyatlás. Halál.

Meg nem erősített információk szerint Marilyn többször esett teherbe, de minden alkalommal valamilyen okból kifolyólag megszakadt az áldott állapot. Meg nem erősített információk szerint Monroe több alkalommal esett át abortuszon, de ezt halála után a boncolási jegyzőkönyvben nem említik. A szakmai sikerek között több alkalommal vett ki évekig tartó szabadságot, hogy felkészülhessen egy újabb nagyszabású film forgatására. Hanyatlását misztikus módon jövendölve utolsó szerepe a Kallódó emberek filmben volt. Egészségi állapota miatt már sminkelés közben is bódult állapotban volt. Epekövei miatt a fájdalomtól gyógyszerfüggősége is felerősödött. Utolsó filmjének forgatását is le kellett állítani, mert Monroe detoxikálóba került. Miután bemutatták a filmet, amely a kritikusok szerint minősíthetetlen volt Monroe az egészségére koncentrált. Megműtötték endometriózisa miatt, kivették az epeköveit, ezután több, mint egy hónapot kórházban töltött, amely idő alatt pszichotikus tünetei miatt pár napot gumifalú szobában töltött. Ezt az időszakot utazások követték, miközben több alkalommal randevúzott Frank Sinatra-val.

Betegsége után első nyilvános fellépése John Fitzgerald Kennedy az Egyesült Államok 35. elnökének születésnapi ünnepségén volt, ahol hegyikristályokkal díszített, testhez simuló, kihívó bézs ruhában énekelte el a mindenki számára jól ismert “Happy birthday, Mr. President” dalt. Az elnökkel régi barátok voltak és nyílt titok, hogy lefeküdtek egymással, de arról nincsenek megerősített információk, hogy komoly kapcsolatban éltek volna.

Halálának időpontja rejtélyes ugyanis bizonyos források 1962. augusztus 4-re, más források pedig augusztus 5-re hivatkoznak halál dátumaként. Ennél a rejtélynél már csak a halála körülményei rejtélyesebbek. Többen gyanakodnak öngyilkosságra, mások gyilkosságra, de akadnak olyanok is, akik véletlen túladagolásra gondolnak. Egy biztos, 1962 augusztusában kevesebb lett a világ egy ikonnal, akinek hírneve és névértéke töretlen, ugyanis nevével és arcfotójával még mind a mai napig számtalan terméket árulnak.

Forrás: itt, itt, képek

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK