WakeUp Magazin

Vissza a suliba! – a tudatos anyák így birkóznak a tanévkezdéssel

A világunk kifordult a négy sarkából, bizony az iskola és oktatás területén is másképp mennek a dolgok, mint eddig. Néha frusztráló helyzetekben találjuk magunkat és nem tudjuk elképzelni sem, hogy mit kezdjünk az adott szituációval. Rengeteg új szabályozást kell betartanunk és figyelembe vennünk, amelyek nagyon sok esetben megnehezítik a mindennapokat. De fel a fejjel és adjuk meg a kezdő löketet ennek az új tanévnek! Takács Györgyi Access Bars facilitátor írása.

Hirdetés

Az új körülmények új dolgokat hoznak és most az a feladatunk, hogy meglássuk benne a jót és alkalmazkodni tudjunk. A gyerekeknek mindez sokkal könnyebb, mert ők fogékonyak a változásra. Pláne a technikai változásokra. Egy Tik-Tok videót két perc alatt felvesznek, megszerkesztenek és fel is töltenek, amelyre pillanatok alatt összegyűjtenek több száz kedvelést. Magyarországon a gyerekek iskolában kezdhetik meg az új tanévet szigorú COVID szabályok betartása mellett.  Most végre eljött az a pont, hogy az én gyerekeim a hosszas karantén és online oktatás után végre akarnak is iskolába menni. Várják, hogy újra a barátaikkal lehessenek és ne csak FaceTime-on beszélgethessenek és online játszhassanak egymással. Számomra szuper volt látni, hogy a gyerekek megtalálták a módját annak, hogy más módon ugyan, de együtt lehessenek.

Egy kicsit el kell engednünk a kontrollt, sokkal elfogadóbban kell a szituációhoz állnunk és maximálisan meg kell bízni a gyerekünkben. Másképp fogja csinálni a dolgait, mint ahogy te csinálnád, de az rendben van. Minden más most, minden változik. Nem olyan időket élünk már, amikor meg kell felelni a nevelési könyvek elvárásainak. Ebben az intenzív időszakban egyszerűen csak legyél elérhető a gyerekednek, fontos a humor, a nevetés, erősítsd meg abban, aki ő valójában. Szülőként nehéz mindenre mindig odafigyelni, néha elég túlélni a napot, és az is teljesen rendben van. 

Bizonytalanság van és nem tudni meddig tart. Teljesen más most szülőnek lenni mert otthonról dolgozunk és közben igyekszünk gyereket online tanulásra bírni több kevesebb sikerrel. De ettől még nem kell nehezebbé tenni a helyzetet, mint amilyen az valójában. Az emberek sokszor a panaszkodással kapcsolódnak egymáshoz. Ne vedd be mások panaszkodását, hogy milyen nehéz a helyzet. Légy nyitott, nevess magadon, érezd jól magad. Ne tarts mások ítéletétől azért, mert neked könnyű. Ha a szülőnek könnyed egy helyzet, akkor a gyereknek is az.  

Ismerd el, hogy nem biztos, hogy neked van mindenre éberséged és nem biztos, hogy igazad van. Jó, ha a gyerekkel együtt találjátok meg, mi működik nektek, így jobban elköteleződik ő is a döntés iránt. Teremtsetek együtt! El kell ismerni azt is, hogy ami neked és a családodnak működik, az lehet, hogy teljesen más, mint ami a többieknek beválik. A gyerekek állandóan otthon vannak, fél napokat töltenek a gépen. Lehet, hogy külső segítségre lesz szükséged, hogy valaki kirángassa a gyereket a székéből mielőtt mindenki megőrül.

A legfontosabbat talán a végére hagytam, de mindenekelőtt törődj magaddal, hogy anyaként tudj törődni a családoddal. Minden nap szánj időt magadra. Én fél órával korábban ébredek, mint a család, hogy legyen időm magamra. Van, hogy dr. Dain Heer vagy egyéb hanganyagot hallgatok, de az is előfordul, hogy inkább még a pihenést és relaxálást választom még az ágyban kicsit. Ez a 30 perc elég arra, hogy jobban induljon a nap, tudatosabb tudjak lenni és az Access Consciousness eszközöket tudjam használni a nap folyamán. 

forrás: itt és kép

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK