WakeUp Magazin

Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés! – Csillag Hajnalka véleménye az iskolanyitásról

Az elmúlt napokban megkezdődött a pedagógusok oltása, hiszen a döntéshozók azt szeretnék, ha legkésőbb április 19-én kinyitnának az iskolák. A kérdés az, bár nyilván a tanárok többsége örül annak, hogy végre megkaphatja legalább az első oltást, hogy a COVID vajon milyen ütemben terjed majd az iskolában, egyáltalán: van-e értelme újra kinyitni az iskolák kapuit és hagyományos munkarendben tanulni. Csillag Hajnalka, magyar-történelem szakos tanárnő írása.

Hirdetés

Először is nézzük az érettségizők helyzetét. Nekem az a véleményem, hogy arra a két hétre visszamenni nagy kockázat lenne számunkra. Némi iróniával: ez a pár nap már nem oszt, nem szoroz. Joggal merül fel a kérdés, amit bizony az én végzőseim is feltesznek: mi van, ha beteg leszek, esetleg valamelyik családtagom lesz az és karanténba kerülök? 

Úgy vélem, hogy ha valóban jelenléti oktatás lesz, bár az orvosok ezt nagyon ellenzik, az érettségi előtt álló diákoknak meg kellene hagyni a szabad választás, döntés jogát:

Vállalják-e a kockázatot, vagy nem? 

Ha az üzletekben áttérnek a négyzetméter alapú „vevőszámlálásra”, akkor a kicsi és túlzsúfolt tantermekben, hogyan ülhetne egymás mellett napi 8 órát 25-30 diák? Ez érinti az általános-és középiskolákat is, de ne feledkezzünk meg az óvodákról sem, hiszen talán itt a legnehezebb betartani a gyerekekkel a már jól megszokott szabályokat.

Azt gondolom, hogy április közepén még nagy felelőtlenség lenne a nyitás! Nem szeretem, amikor a politika emberéletekkel játszik. Szó szerint már nem tudom idézni, de az egyik pedagógusok által gyakran látogatott online fórumon egy kolléganő így fogalmazott: 

Életem csak egy van, ha kenyéren is kell élnem, akkor se megyek be, amíg a teljes védettség ki nem alakul bennem. Nem elhunyt pedagógus, hanem alkotó, tanító tanár akarok lenni. 

A szülők körében is nagy a megosztottság, amit megértek, hiszen a legnagyobb felelősség az övék, ha a gyerekükről van szó. Mindenesetre bármi is legyen a döntés, remélem, hogy azok, akik abban a helyzetben vannak, hogy ehhez joguk van, felelősen gondolkodnak majd.

forrás: kiemelt kép 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ne maradj le tartalmainkról!
Kattints ide és iratkozz fel a WakeUp hírlevelére!

OLVASTAD MÁR?

PROGRAM AJÁNLÓ

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

NEKED AJÁNLJUK