Melyik egyetemet válasszam? – tippek Csillag Hajnalka tanárnőtől

Minden bizonnyal sok végzős teszi fel mostanában ezt a kérdést, s próbálja megtalálni a neki legmegfelelőbb képzést, egyetemi szakot. Annak idején, amkor még én voltam tizenkettedikes, igazából három pályakép villant fel előttem: tanárképzés, jogi egyetem, államigazgatás. Végül úgy döntöttem, hogy magyar-történelem szakos tanár szeretnék lenni, s ami akkor még csak egy terv volt, mára már a hivatásommá vált. Soha ne feledd, hogy a mai világban már alapvető elvárás az ún. élethosszig való tanulás. Csillag Hajnalka kalauza.

Hirdetés

Most abban szeretnék segítséget nyújtani, hogy honnan szedheted össze a téged érdeklő egyetemi képzésekről a különféle információkat.

“Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak.” (Albert Einstein)

Tájékozódj a felvi oldalán! Válaszd ki a neked szimpatikus egyetemet, kattints a linkre, s minden fontos információt megtalálsz a képzéssel kapcsolatban. Látható pl. a képzés szintje, a munkarend, a finanszírozási forma, a képzés neve, a képzési idő, az is, hogy hány főt vesznek fel, s ami talán a legfontosabb, mely tantárgyakból, milyen szintű érettségi vizsgát kell tenned. A legtöbb helyen egyébként már elvárás az emelt szint.

Aki azt szeretné belőni, hogy vajon hány pont kell a bejutáshoz, használja a “Ponthatárok, statiszikák” fület. Persze ez nem jelent garanciát arra, hogy 2021-ben ugyanazok lesznek a ponthatárok, hiszen ez sok tényezőtől függ, de támpontot nyújthat a pontok kalkulálásakor. A jelentkezési határidő: 2021. 02.15. és jelentkezni kizárólag az E-felvételi rendszerén keresztül lehet .

Érdemes elolvasni a felvételi tájékoztatót, elmenni a nyílt napokra és az edukációs kiállításokra is, s folyamatosan figyelni az egyetem(ek) weblapját is.


“Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése.” – Weöres Sándor


Sok sikert kívánok minden jelentkezőnek!

Képek forrása: Canva