Mennyi idő kell ahhoz, hogy felsorold magad a hálalistán? – hálásnak lenni több mint gondolnád

Egy csomó ezoterikus tanítás beszél a háláról. Légy hálás azért, hogy egyáltalán élsz, légy hálás azokért a dolgokért amik az életedben vannak – mondják. De valójában mi is a hála?! Kovács Melinda elgondolkoztató írása.

Hirdetés

Sokáig nagyon megfoghatatlan volt számomra a hála fogalma és nem is tudtam merre kezdjem el keresgélni, pedig még hálanaplót is elkezdtem írni. Először olyan általános dolgok jutottak eszembe, amire mindenki azt mondaná, hogy hálásnak kéne lennünk értük. Ilyen a ház, a család, a munkahely, az egészség és még sorolhatnám, de ezek nem az én személyes érzéseim voltak, csupán igyekeztem megfelelni a társadalom elvárásainak. Mikor jobban magamba néztem már olyanok is feljöttek bennem, mint egy finom kakaós csiga reggel, egy jó barát, akivel lehet beszélgetni egy kávé mellett vagy csavarogni a városban, és ilyenekhez hasonló hétköznapi dolgok. Nem kell mindenképpen valami nagy és fennkölt dolgot keresnünk.

Rövid belső kutakodás után rájöttem, hogy az első lépés, hogy hálás vagyok önmagamért. Ha magamért nem tudok hálás lenni, akkor addig mások felé sem tudok elég nyitottan fordulni. A hála áramoltatása nélkül ítélkezem magam, és mások felett is. Sokszor tapasztalom azt, hogy az emberek többsége ítélkezik saját maga felett, legyen szó a testi adottságokról vagy egyéb tulajdonságokról. Képesek akkor is ítéleteket szórni magukkal szemben, ha nem sikerült megvalósítani egy tervet, vagy elérni azt a célt amit kitűzött maga elé az életben.

Gondolj csak bele, hogy ha te ránézel egy emberre milyen gondolatok futnak át az agyadon. Az emberek éppen eleget bírálják egymást, semmi szükség arra, hogy te is ostorozd magad egy félresikerült dolog miatt. Próbálj meg megállni egy pillanatra és keress egy olyan tulajdonságot, vagy bármit az életedben amiért hálás lehetsz önmagadnak. A hála a szeretet egyik formája, így ha megtaláltad azt a pontot, ami miatt hálás lehetsz abban a pillanatban megszűnik az ítélkezés, mert a kettőt egyszerre nem tudod csinálni. Ha hálás vagy magadnak, amellett nem tud létezni az ítélkezés.

Gondolj csak John Lennon által megénekelt tökéletes világra, amikor elképzeled nincsenek korlátok. Szerinted milyen lenne a világ, ha az emberek mindennap megállnának egy pillanatra, és eszükbe jutna, hogy aznap miért lehetnek hálásak? Legyen az első ilyen hálapont az, hogy ha ezeket a sorokat olvasod, akkor valószínűleg a bolygó szerencsésebb felébe tartozol, mert van áramod és interneted, ahol ezt láthatod. Próbálj meg az (ön)ítéletek helyett arra fókuszálni, hogy aznap milyen csodák várhatnak még rád, és számtalan meglepetés amire nem is számítottál. Mi kellene ahhoz, hogy egyre több ember lássa meg a csodát a mindennapi pillanatokban? Én egy ilyen világban szeretnék élni.

képek forrása: Canva