Csillag Hajnalka: tippek a továbbtanuláshoz – a szülő, vagy a gyerek dönt saját sorsáról?

Emlékszel még, milyen volt, amikor neked kellett pályát választani? Esetleg a szüleid is beleszóltak, hogy minek kellenne lenned, amikor már nagy leszel, és nem engedtek egyedül dönteni? Most a hetedik és nyolcadik osztályos, vagy esetleg középiskolás diákokhoz szólunk, akik pályaválasztás előtt állnak, hogy megkönnyíthessük a döntést. Csillag Hajnalka magyar történelem szakos tanárnő tippjei.

Hirdetés

Mindenképpen az érdeklődési körödnek megfelelően válassz, és mérd fel mik az erősségeid, miben kell javulnod! Ha valamihez nincsen készséged, és a kitartásod sincsen meg hozzá, ne fogadd el mások javaslatát, hanem keresd meg azt a szakmát, amit szenvedéllyel tudsz végezni. Ha nincs jó nyelvérzéked, akkor a diplomata szakmát nem ajánlom neked, vagy ha nincs határozott fellépésed, és nem tudod elfogadni, hogy parancsokat kell teljesítened, akkor a rendőri pálya sem a tiéd lesz. Ellenben, ha szeretsz sportolni, akkor simán lehetsz profi sportoló vagy edző, de ha a sütemények elkészítésének mestere vagy, s úgy érzed, cukrásznak kell állnod, egy percig se gondolkodj rajta!

„Attól függetlenül, hogy milyen pályát választunk, ha felfedezzük, hogy minden legyőzött akadály voltaképpen egy következő akadályra készít fel, azon az úton haladunk, mely a sikerhez vezet.”Ben Carson

Általános iskolások esetében sokszor javasolják az osztályfőnökök, hogy a kiszemelt iskola pályaválasztási tanácsadásán is vegyenek részt a diákok. A középiskolákban felkészült szakemberek segítenek a pályaorientációban, de online kitölthető pályaválasztási tesztek is találhatók már a neten. Lehetőség van arra is, hogy a helyileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálat szolgáltatásait is igénybe vegye minden pályaválasztás előtt álló általános iskolás.

Terveidet mindenképpen beszéld meg a szüleiddel! Előfordulhat, hogy neked kedved van mondjuk egy szakma kitanulásához, s technikumba mennél, de a szüleid inkább a gimnáziumi képzést preferálják. Ilyenkor érvekkel próbáld meggyőzni őket, de arról se feledkezz meg, hogy ők nagyobb élettapasztalattal rendelkeznek, s nagyobb rálátásuk van a munka világára, mint neked.

forrás: Canva

Szinte minden középiskolában van nyílt nap, amit javasolt felkeresni, bár elképzelhető, hogy a járványügyi helyzet miatt ezeket most online tartják meg. Ilyenkor részletesebb tájékoztatást kaphattok a középiskolákban zajló képzésekről, lehetőségetek van bejárni az iskolát, s persze személyesen is feltehetitek a titeket legjobban foglalkoztató kérdéseket.

Egyetemre készülők számára az Educatio Kiállításon szerzett információk adhatnak támpontot, hiszen itt az összes felsőoktatási intézmény képviselteti magát. Több mint két évtizede működik hazánkban az EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amely összekapcsolja hazai és külföldi felsőoktatási intézményeket, a tankönyvkiadókat, nyelviskolákat az érdeklődőkkel. 

forrás: Canva

Soha ne félj kérdezni! Ezek az edukációs rendezvények, nyílt napok pont erre valók! Kérdezd meg nyugodtan, hogy az általad választott szaknak, szakmának milyenek a perspektívái a munkaerőpiacon, kapsz-e kollégiumot, ösztöndíjat, van-e lehetőséged például olyan ösztöndíjat elnyerni, amellyel akár külföldön is tudsz tanulni, ismereteidet bővíteni, nyelvet tanulni, világot látni. 

Semmi sem fontosabb a szenvedélynél. Nem számít, mit csinálsz az életedben, azt szenvedéllyel tedd! Jon Bon Jovi

Ma már sok önismereti kérdőív létezik, amelyek szintén segíthetnek a pályaválasztásban. A tesztek kitöltése után kiviláglik, hogy milyen adottságokkal, képességekkel rendelkezel, melyek a személyiséged főbb vonásai, s milyen dolgok motiválnak, a viselkedésed, hozzáállásod vajon mennyire van összhangban az elképzeléseiddel.

Tanács: ma már elvárás az élethosszig tartó tanulás, folyamatosan képezned kell magadat, hiszen a technikai-informatikai fejlődés annyira gyors ütemű, hogy annak a pályaválasztásra, munkára gyakorolt hatása nagyon erős (lesz).

Fontos tudnivaló: 2020 őszétől minden 8. osztályos diáknak kötelező kitöltenie egy pályaorientációs kérdőívet! A kérdőív 45 perces, lényegében egy online kérdéssort tartalmaz, anonim, az eredményeket is csak a kitöltő, illetve azok fogják látni, akinek megmutatod. Ők pedig mindenképpen a szüleid legyenek!

kiemelt kép forrása: Canva