A digitális cumi, amitől egy egész generáció függ – Mi a baj a közösségi média platformokkal?

Futótűzként terjed, hogy meg kell nézni egy dokumentumfilmet a Netflixen, a The Social Dilemma-t. A Jeff Orlowski által írt és rendezett másfélórás oktatófilm elmagyarázza, hogy felhasználók tömegeinek mi mindenről nincs fogalmuk, miközben világszerte egész generációk váltak függővé a különböző közösségi média platformoktól. A digitális tech cégek valamikori vezető tisztségviselői és más szakemberek világítanak rá a filmben mindarra, amire a felhasználóknak tudatosnak kellene lenniük, de azt is megtudhatjuk, hogy a Szilikon Völgy urai miért nem engedik képernyő közelébe saját csemetéiket. A Kultúrfelelős írása.

Manapság már a legkisebbek zsebében is ott az okos telefon. Bárhová megyünk – metrón, iskolában, munkahelyen, utcán, étteremben, de otthon a vacsoraasztalnál is – jellemző módon mindenki a telefonjába temetkezik és görgeti a tartalmakat. Az olyan közösségi médiaplatformok, mint a Facebook, az Instagram, a Google, a Youtube, a Pinterest, a Reddit, a Twitter, a Snapchat, a TikTok de még hosszan sorolhatnánk ezeknek a nagy globális tech cégeknek a neveit, eredendően pozitív céllal jöttek létre és valóban sok jótékony hatást gyakoroltak az emberek életére. Rég elveszett ismerősök, családtagok találták meg egymást vagy halálos betegek találtak maguknak szervdonort. A neten sok hasznos információt is megtalálunk: recepteket, időjárás előrejelzést, menetrendet vagy tornavideókat. És ha valamit nem tudunk? A Google a legjobb barátod! Ez mind szép és jó. Hol van hát a hiba? Ennek az üzletágnak a másik oldalán, amit a felhasználó nem lát és nem ismer.

Ha nem fizetsz a termékért, akkor te vagy a termék!

Ezt az örök igazságot mindenkinek észben kellene tartania! A fentnevezett közösségi platformokért a felhasználó nem fizet, holott kőkemény üzleti modell alapján működnek és váltak az emberiség történetében eddig soha nem látott mértékben profitábilis biznisszé. Ezek a tech cégek a saját felhasználóikat adják el a hirdetőknek. A platformok működtetéséért, fejlesztéséért gyakorlatilag a hirdető fizet. Az áru pedig te vagy! Azaz a figyelmed, az időd, amit ezeken a platformokon töltesz, ezért folyik a verseny. Még pontosabb megközelítésben a cél az, hogy lassan, apránként befolyásolják, megváltoztassák a viselkedésed abba az irányba, ami az ő érdekük. Ezek a cégek a hirdetőknek annak a bizonyosságát adják el, hogy mit nézel, mit gondolsz és mit fogsz csinálni.

Mindezt előre tudják jelezni, ez a kulcs a hirdetések sikerességéhez. Ahhoz, hogy így tegyenek, irtózatos mértékű adatra van szükség, amit a platformok használata közben folyamatosan gyűjtenek. Mindent tudnak rólad, mindent regisztrálnak és monitoringoznak. Az adathalmazt rendszerek dolgozzák fel és ebből előrejelzéseket gyártanak, modelleket képeznek. Aki ezt jobban csinálja – több és pontosabb adata van, jobb algoritmusokat képez -, az több pénzt keres. Ilyen egyszerű. Ez egy olyan piac, ami korábban soha nem létezett, gyakorlatilag az emberekkel folyik a kereskedés. Az ezen üzleti modell szerint működő tech cégeknek három fő célja van: az emberek minél több időt töltsenek a platformon, a növekedés (gyere vissza és használd, hozz még több felhasználót), illetve a pénzszerzés a reklámokon keresztül. Mindez algoritmusok alkalmazásával valósul meg.

A mesterséges intelligencia már most is mindent irányít.

Az üzleti modell még ha rendben is van, azért van egy kis etikai bibi. Ezek az algoritmusok ugyanis befolyásolják az embereket, megváltoztatják a viselkedésüket, hiszen egy harmadik fél, a hirdető fizet mindenért a saját célja elérése érdekében. A közösségi médiaplatformokon begyűjtött adatok hatalmas számítógépekkel megrakott termekben landolnak, amiket önfejlesztő szoftverek és mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusok dolgoznak fel. A cél be van programozva, de valójában senki sem tudja biztosan, talán csak pár ember ezeknek a cégeknek a vezetésében, hogy az algoritmus hogyan éri azt el. Ez a technológia pedig egyre fejlődik, sőt exponenciálisan fejlődik, hiszen az adatfeldolgozás egyre gyorsabb és gyorsabb. A mi agyunk, amely évmilliók óta változatlan, nem képes ezzel versenyezni. Azzal a mesterséges intelligenciával kéne versenyezzünk, amely mindent tud rólunk nekünk pedig fogalmunk sincs, hogy miben vagyunk. Nem egy korrekt helyzet. Sőt, félelmetes. A technológia felülmúlja az emberi gyengeséget és függővé tesz magától. Sakk-matt az emberiségnek. 

Több milliárd Truman Show fut egyszerre

Az információ, ami elénk kerül, kontrollált. Úgy kell elképzelni, mintha a Wikipédia, minden embernek más és mást mutatna ugyanarról a dologról, ha rákeres. Így működik a Facebook hírfolyama. Könnyen manipulálható leszel, hiszen nem jön szembe ellentmondó információ. Így esik, hogy másokat hülyének nézünk a véleményükért, pedig csak annyi történik, hogy totálisan más információt kapnak, mint mi. Az emberek megosztottak lettek, a két oldal nem hallja egymás érveit és nem bíznak meg egymásban többé. Az algoritmusok simán meggyőznek valamiről, még ha az egy hamis információ is, vagy összeesküvés elmélet vagy fake news.

A hamis hírek hatszor gyorsabban terjednek a neten, mert az embereket jobban érdekli, több időt töltenek az olvasásával, hiszen a valóság, a tények, hát az sokkal unalmasabb. Az emberek pedig előbb utóbb elhiszik, amit látnak és olvasnak, nincs már kontroll a felett, hogy kik vagyunk és mit gondolunk. Így terjed a laposföld teória 2020-ban, lesznek egyre többen oltásellenesek, gyújtanak fel adótornyokat az 5G-től való félelmükben, és lesznek tömegek maszktagadók és hitetlenek a koronavírussal kapcsolatban. Szinte élet-halál kérdés már ez, az embereknek nincs többé fogalmuk arról, mi igaz és mi hamis.

A Facebook egy rendkívül hatékony eszköz a tömegek manipulálására és kontrollálására. Gondoljunk bele, mit jelent mindez, ha rossz kezekbe kerül és rossz célokra használják. A propaganda brutális könnyedséggel terjed, új eszköze lett a tömegmanipulációnak, a gyűlöletbeszédnek, ami könnyen elvezet a politikai polarizációhoz. A kormányok kezében fegyverré lett a közösségi média, alkalmas akár a választások befolyásolására is. A demokrácia így gyakorlatilag leépül, országokat lehet destabilizálni és tönkre tenni a társadalom szövetét. 

A manipulált generáció

Manapság már egy egész generáció számára vált az online lét az elsődleges érintkezési formává, így egy egész generáció manipulált, a technológiába beépítve működik az a pszichológiai hatás, ami befolyással van ránk. Hasonlít ez a szerencsejátékhoz, mint amikor a játékgépen sose tudod, hogy mit dob legközelebb és csak játszol és játszol. Itt pedig csak görgetsz és frissítesz, mert mindig újabb és újabb tartalmakkal találkozol. Az emberi psziché legalapvetőbb gyengeségeit aknázza ki a célzottan erre tervezett technológia: a vizualitás, a fotókon való bejelölés, amit nem tudsz ignorálni, muszáj megnézd és muszáj reagálj, klikkelsz és lájkolsz vagy tolod az emojikat. A mérnökök úgy építik meg ezeket, hogy kihasználják az emberi pszichét arra, hogy növekedést érjenek el. Kis túlzással laboratóriumi patkányokként kezelnek minket, amikor megpróbálják kitalálni, hogy mi az, ami által optimálisan el tudják érni, hogy mi, felhasználók azt tegyük, amit ők akarnak. A probléma az, hogy tudatalatti befolyásnak vagyunk kitéve miközben az emberi működés gyengeségeit használják ki, a következménye pedig a valós életben csapódik le. Ezek a tech cégek pontosan tudják mit művelnek, mégis megteszik a profit érdekében. A közösségi médiának saját célja és saját eszközrendszere van, amivel befolyásol, követel és függővé tesz. Látjuk, hiszen senki sem tudja kordában tartani a saját médiahasználatát. Hogyan várjuk el akkor a gyerekeinktől, hogy szálljanak ki az internetből és a telefonjaikból?

A Z generáció – az 1995 és 2009 között születettek – az első olyan generáció, amely középiskolás korában kezdte használni a közösségi platformokat. Számukra a társaik által róluk alkotott kép, a lájkok gyűjtése, az online visszajelzések mindennél fontosabbak. Mivel mindez csak rövid távú hatással bír, így gyakorlatilag egy véget nem érő ördögi körben vergődnek, mindig azon agyalnak, mit tegyenek legközelebb, hogy újra megkapják ezeket az elismeréseket, visszajelzéseket, amelyeket összetévesztenek a valós értékeléssel. A tinédzser korosztály pszichés problémái megugrottak. A filterek és a photosop miatt egyre többen szenvednek szelfi-diszmorfiában, plasztikai műtéteket akarnak, hogy a valós életben is úgy nézzenek ki, mint az agyonfilterezett képeken. Kimutatták, hogy 2011-13 fordulópont volt a pszichés problémák szempontjából: a saját maguk ellen elkövetett fizikai bántalmazások a kistindédzsereknél 62, míg a kamaszoknál 189%-al, az öngyilkosságok száma pedig 70 illetve 151%-al ugrott meg ezekben a korosztályokban. A mai gyerekek sokkal szorongóbbak, törékenyebbek, depressziósabbak, kevéssé vállalnak kockázatot és kevésbé jól teljesítenek megmérettetések alkalmával, legyen az egy autóvezetői vizsga vagy egy szimpla randi. Ugyanakkor, ha magányosak, szomorúak vagy unatkoznak akkor egyből az internetre mennek fel, ami gyakorlatilag egy digitális cumiként szolgál pszichés szükségleteik kielégítésére, hiszen erre lettek kondicionálva. Senki sem akarja, hogy a gyereke manipulációk közepette nőjön fel, a szülők kétségbeesettek és sajnos eszköztelenek. 

Nem tudsz felébredni a mátrixból, ha nem tudod, hogy a mátrixban vagy!

A mesterséges intelligencia nem fogja a fake news terjedésének problémáját megoldani, ugyanis nem tud különbséget tenni a tény és a hamis hír között. A szerint működik, hogy több bevételt generáljon. A verseny az emberek figyelméért nem fog eltűnni, csak fokozódni fog. Mi fog történni, ha nem állítjuk ezt meg? Képzeljünk el egy világot, ahol már senki nem hiszi el a valóságot. E felé haladunk. Az emberiség legrosszabb oldala fog megmutatkozni. Egyesek polgárháborúkat vizionálnak, a civilizáció megsemmisülését, a klímakatasztrófa bekövetkeztét, a gazdaság összeomlását és a demokráciák megszűnését a következő húsz évben.  Szimultán fogunk egy utópiában és egy disztópiában élni. Mi vagyunk az utolsó generáció, amelyik még saját tapasztalatból tudja, hogy milyen volt az élet az illúziók világa előtt. A szellemet nagyon úgy tűnik, hogy már nem lehet a palackba visszazárni, az adatainkra épülő üzleti modell működni fog a jövőben is. Ezek a cégek azonban nem létezhetnek tovább szabályozatlanul és nem csinálhatnak úgy, mintha maguk lennének a kormányok. Nem szabad megengedni, hogy elvegyék az egyéni szabadságunkat. Az egyének érdekét végre a profit érdeke elé kell helyezni. Meg kell adóztatni azt az adatmennyiséget, amelyre szert tesznek. Meg kell változtatni a technológiát, ami a működésük alapja, hogy megmaradhasson az egyéni döntés szabadsága. 

Vajon mit tehetünk mi egyénileg, míg mindezt elérjük? Ha ezek után is használod ezeket a platformokat, figyelj oda, hogy körültekintően válassz, ne az algoritmus ajánlásai alapján! Kapcsold ki az összes értesítést, hogy ne a jöjjön be a média kéretlenül az életedbe! Mielőtt megosztasz valamit, ellenőrizd le a valóságtartalmát, ne segítsd a hamis információk terjedését! De ha radikális megoldást választasz, akkor töröld magad az összes közösségi platformról, helyet és időt teremtve ezzel a valódi társas kapcsolatoknak. Végezetül, nézd meg a gyerekeiddel együtt ezt a dokumentumfilmet a Netflixen majd beszélgessetek róla! Változást csak akkor tudunk elérni, ha tisztában vagyunk a dolgok működésével.

forrás: kiemelt kép, képek,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük