Fejlődés vagy menekülés? – 5 tipp, hogyan lásd meg önmagad

Ismerős neked is az a szituáció, amikor a párod nagyon erős tükröt mutat neked és emiatt rémálommá válik egy kapcsolat? Szerencsére vannak praktikák arra, hogyan lehet elkerülni az ebből adódó konfliktusokat. Burinda Veronika tréner, coach írása.

Lehet, hogy te is hallottad már azt a gyakran használt kifejezést, hogy létezik a „tükör törvénye”. Ha mégsem, akkor sincs semmi gond. Ez pusztán annyit jelent, hogy bármi, ami érzelmileg, vagy gondolatilag bennünk van, azt a környezet „visszatükrözi”. Ha erre nyitottak vagyunk, akkor a problémák okait nem mindig másokban kell keresnünk, hanem megvizsgálhatjuk önmagunkat is, feltárhatjuk, hogy vajon hogyan járultunk hozzá az események alakulásához. Azt, hogy milyenek is vagyunk valójában, leginkább a kapcsolatainkon keresztül tudjuk felfedezni.

Ugyanis minden emberi kapcsolatban szembe kell néznünk önmagunkkal is, és személyiségünk olyan részeivel, amit mi magunk figyelmen kívül hagyunk, mert nem szeretjük, elutasítjuk, esetleg elnyomjuk. A körülöttünk lévők azonban önkéntelenül is megmutatják nekünk, „visszatükrözik”, mintha csak egy tükörbe néznénk bele. Azonban ez belső tulajdonságainkra, viselkedésünkre világíthat rá. Már amennyiben nem menekülünk el, hanem felvállaljuk a szembesülést, annak ellenére is, ha ez kellemetlen, fájdalmas, vagy kényelmetlen, hiszen ez adhatja a fejlődés, továbblépés lehetőségét.

Ez a felismerés rávezethet bennünket azokra a dolgokra, amelyeken változtatnunk kellene. Másképp hozzáállni, máshogy csinálni, átkeretezni. Minél sértettebbek vagyunk, annál mélyebbre temettük magunkban a problémát. Minél több bennünk az elnyomott sérülés, félelem, önbizalom hiány, stb., annál nehezebben kezeljük ezt a ,,tükröződést”, ezért gyakrabban menekülünk az emberi kapcsolatok elől.

Azonban, minél tudatosabb tárod ezt fel önmagadban, annál hamarabb leszel örömteli, és tudsz kialakítani harmonikusabb kapcsolatokat. Így magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb leszel. Könnyebben tudsz kapcsolódni másokhoz is.

Nézzük meg öt példán keresztül, hogyan lásd másképp az eseményeket a társad eléd tartott tükrén keresztül, mielőtt még rémálommá válnának – önhibádon kívül – a kapcsolataid.

Amit te látsz a másikban, azt fel kellene ismerned önmagadban.
Nem fedi fel előtted az érzéseit, te nem ismered fel a saját érzéseidet.
Menekül tőled, te menekülsz saját magad elől.
Nem akar megfelelni neked, te támasztasz lehetetlen elvárásokat.
Falat épít közétek, hitrendszeri falakat emeltél magadban.
Nem őszinte veled, te nem képviseled a saját álláspontodat őszintén, nem állsz ki magadért.

Ezt úgy tudod megkeresni, hogy felteszel egy “fordított kérdést” magadnak, mint például: Ha azt állítod, hogy a társad nem őszinte veled, akkor kérdezd meg magadtól: Hol, mikor, miben nem vagyok én őszinte másokkal? És magammal szemben? Majd próbáld megválaszolni. Addig kutakodj, amíg sikerül. Ezzel is közelebb jutsz önmagadhoz és egy harmonikusabb élethez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük