Miért tiktokozik egy tanár, avagy hogyan szólítsuk meg a fiatalokat a modern világ eszközeivel?

Attól mert az oktatási rendszer elavult, a tanárok miért ne használhatnának modern eszközöket tudásuk átadására? A TikTok egy gyors videomegosztó portál, ahol nagyrészt a fiatal generáció kapcsolódik ki és oszt meg tartalmakat egymással. Örömmel mutatunk be nektek egy olyan pedagógust, aki felfedezte az ebben rejlő oktatási potenciált. Fogadjátok szeretettel Csillag Hajnalka magyar történelem szakos tanárnő első írását.

hirdetés

Tavaly tavasszal éppen ügyeletes tanárként jártam-keltem a folyosón, amikor egy kisebb csoport harsány nevetésére lettem figyelmes. Odasétáltam hozzájuk, és megkérdeztem tőlük, mi az amin ilyen jót nevetnek. A válaszuk szokásos”semmi extra tanárnő” mondattal kezdődött majd megmutattak egy videót nekem, ahol egy ismert magyar celeb ugrált. Beszélgettünk egy kicsit az alkalmazásról, pontosabban én hallgattam, a gyerekek pedig meséltek különféle trendekről, kihívásokról, vicces vagy éppen „full gáz” tartalmakról. Felkeltette az alkalmazás a figyelmem így néhány nap múlva, miután sok cikket elolvastam, statisztikai adatot megnéztem, ráébredtem arra, hogy ez a legdinamikusabban fejlődő és legnépszerűbb app a fiatalok körében, letöltöttem, gondolván, ha nem is töltök fel tartalmat, legalább képben leszek a fent leírtakkal kapcsolatban.

Csillag Hajnalka (stardream007) TikTok profilja

Pörgettem a videók között majd 2-3 hét elteltével úgy véltem, miért ne lehetne egy tanárnak is úgy kilépnie a nagy nyilvánosság elé, hogy hivatásához kapcsolódva, megalkotván a maga csatornáját, hol viccesebb, hol komolyabb videókat közzétéve érzékeltesse: a tanár is ember. Így indult el a tiktokos pályafutásom 2019 nyarán. Szeretném megmutatni a diákoknak, hogy milyen az iskola egy tanár szemszögéből, valamint megértetni a diákokkal, hogy minden pedagógus volt valamikor diák, és igyekszem hasznos tartalmakat is gyártani, amelyek hasznosak lehetnek a diákok számára mint például pályaválasztás, felvételi, érettségi, vagy hogy ebben a bizonytalan helyzetben hagyományos, vagy online oktatással találkozhatunk-e jövő héten.

Csillag Hajnalka (stardream007) TikTok profilja

Az elején és még néha most is megkapom a magamét: mi az, hogy egy tanár tiktokozik?! Sokszor kapok olyan megjegyzéseket, hogy a Tik Tok nem vénasszonyoknak való, illetve szembesülnöm kellett a sok negatív előítélettel is. Nem adtam fel és 1-2 hónap elteltével azonban változást tapasztaltam: a gyerekek megértették a céljaimat, informatívnak, ötletesnek tartották, tartják a videókat, s egyszer csak azt vettem észre: 80.000-en járnak az én virtuális iskolámba.
Persze, minél nagyobb a követők tábora, annál nagyobb a vizuális történetmesélő felelőssége, de én ezt vállalom, s hiszek abban, hogy a tanároknak is nyitniuk kell a digitális világ felé, s lehet úgy tanítani, hogy a hagyományos módszereket ötvözzük a modern eszközökkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük