BÚÉK! Itt van az 5781. zsidó újév – ízek, imák szerelmek máshogy

Be kell látni, hogy sokszínű kultúrával rendelkezünk. A zsidó identitással, származással rendelkező honfitársaink egy szignifikáns csoportot alkotnak a többi, Magyarországon élő 13 különféle nemzetiségi csoport mellett. Mindannyiuknak igen nagy szerepe van az ország identitásának felépítésében. Bízunk benne, hogy már közeledik felénk egy utópisztikus világ, ahol hamarosan mindenki békében tud egymással élni és értékelni egymás egyéni, valamint közösségi értékeit. Takács Zöldhullám Györgyi írása.

A zsidó újév azaz Ros Hásáná szó szerinti fordításban az év fejét jelenti. Sok más zsidó ünnephez hasonlóan mozgó ünnep, idén szeptember 18-a este köszöntött be és két napig, vasárnap estig tart. A polgári újévhez annyiban hasonlít, hogy az emberek szépen felöltöznek és az alkoholt sem kerülik el. A Szilveszternél azonban sokkal befelé nézőbb ünnep ez, hiszen egy tíznapos bűnbánó időszak kezdetét jelöli, amely Jom Kipurig, azaz az Engesztelés Napjáig tart. Idén kezdődik az 5781. év a zsidó naptár szerint, amely Ádám és Éva teremtésének kezdetétől számolja az időt.

Akik vallásosak, de azok is, akik nem, ilyen jeles ünnepen elmennek a zsinagógába. Ott meghallgatják a sófár (kosszarvból készült kürt) megfújását, ami kötelező, tórai előírás. Ez hátborzongató, szinte misztikus hangjával szimbolikus ébresztőt fúj a léleknek. Ilyenkor szokás elmélkedni, visszatekinteni az elmúlt egy évre és számot vetni az életünkkel. Szokás valamilyen vízparton kenyérmorzsát szórni a vízbe, amely a bűnöktől való megszabadulást jelképezi. Ez praktikusan úgy történik, hogy a családok elsétálnak a folyópartra és a piszkot a zsebükből a vízbe szórják, ami elviszi azt. Ezért mondják, hogy a zsidók a bűneiket a halakkal etetik meg. Az újévkor kezdődő tíz napban dől el a hagyomány szerint, hogy a jók, a rosszak vagy a közepesek könyvébe ír-e be az Isten, mert ilyenkor mindenki megmérettetik az elmúlt évi tettei alapján. A hagyomány fontos része a bocsánatkérés. Bocsánatot kell kérni, nincs mese. Ez az ünnep lényege. Miután végig gondolják, kit bántottak meg, kivel volt konfliktusuk, kitől távolodtak el, bocsánatot kérnek, mert csak a megbántott fél tud megbocsátani, Isten csak azután fog. A hagyomány szerint, ha a bocsánatkérés őszinte volt, megbocsátani is kötelesség. Persze, ha vannak zsidó ismerőseid, láthatod, hogy manapság sokan ezt már elintézik azzal, hogy kiraknak egy posztot a közösségi médiában. 

A zsidó újévhez kapcsolódik minden, ami kerek és minden, ami édes. A vacsora ilyenkor sok családnál húslevesből, marhasültből, egészben sült halból, mézes salátából, édes kalácsból és gyümölcsökből áll. Az ünnep elmaradhatatlan része a mézbe mártott alma, amelyet annyi cikkre vágnak, ahányan ülnek az asztalnál. Az édes kalács ami általában hosszúkás, most kerek és azért kerül az asztalra, hogy a következő év is olyan kerek legyen. A halat ilyenkor egészben sütik és a feje is rajta marad. Az egész hal a bőség szimbóluma, a fej pedig arra utal, hogy ez az ünnep az év feje. A cimesz nem más, mint egy édes saláta, amely sárgarépából, datolyából, ananászból készül, természetesen mézzel. Ha kipróbálnád, itt találsz egy szuper receptet.

Az ünnep másnapján szokás valami olyan gyümölcsöt enni, amit addig még nem ettek az évben. Ez lehet a gránátalma, amely sok magjával a bőséget szimbolizálja. Úgy tartják, hogy épp 613 magot tartalmaz, ami utal a tórai parancsolatok számára. Ha valamilyen desszertre vágysz, próbáld ki az almás piték legjobbikát pekándióval, sós karamell szósszal és vaníliafagyival Fűszeres Eszter gasztroblogger receptje alapján, amelyet most süss kerek formában! Végül, ha jófej akarsz lenni, kívánj azoknak, akik ünnepelnek jó és édes évet, vagy azt, hogy írattassanak be az élet könyvébe azaz: Sáná tová umetuká! Tikátévu!
forrás: itt, itt és kép.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük