Így néz ki a depresszió kifelé – nem tudhatod, belül mit érez a másik

A csendes gyilkos, avagy a depresszió. Sok híresség, de hétköznapi ember is napi szinten küzd szorongással vagy különféle mentális problémákkal. A környezet számára ez nem mindig látható. Aki ebben benne van, nem lát ki belőle, sokszor nem kér segítséget. Összegyűjtöttünk néhány ismert embert, akiről soha nem mondtad volna meg, hogy depressziós. Takács Zöldhullám Györgyi írása.

Hirdetés
hirdetés

A depresszió legalább annyira a köznapi ember, mint a hírességek problémája. Az ebben szenvedő ember más kiutat helyzetéből nem látva, végül sok esetben öngyilkosságba menekül. Híresnek lenni nem minden esetben jár együtt kiváltságokkal, a folyamatos megfelelési kényszer, sokszor a magánszféra hiánya fizikális és mentális károkat okozhat, ráadásul a legtöbb művész érzékeny lélek, így könnyebben sebezhető.

Manapság a legtöbb ember önértékelési gondokkal küzd, amely egyenes út lehet a depresszióhoz és mentsvárként különféle függőségekben kereshetnek egy kis boldogságot. A külvilág csak a sikert, a gazdagságot és a soha le nem lohadó mosolyt várja el, holott a belső valóság ennek gyökeres ellentéte lehet. Rengeteg színészt, zenészt, és különböző művészt ismerünk, akik közvetlenül vagy közvetve önkezükkel vetettek véget életüknek. Minden egyes ilyen eset megrázza a közvéleményt és alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a probléma fontosságára.

hirdetés

Talán az egyik leghíresebb közülük Marilyn Monroe, színésznő és kora szexszimbóluma. Problémái gyökere hányatott gyermekkorában kereshető. Hírek szerint magánéleti gondjai, valamint az ezzel összefüggő szorongás és depresszió vezetett a gyógyszer túladagoláshoz, mely 36 évesen a halálát okozta.

kép forrása

Sylvia Plath amerikai Pulitzer díjas író-költőt diagnosztizálták is depresszióval, többször kezelték sokkterápiával, míg végül magánéleti gondjai miatt teljesen elvesztette a talajt a lába alól. Több sikertelen öngyilkossági kísérlet után 30 évesen halt meg.

A 2014-es év legsokkolóbb híre volt a mindig jókedvű és remek humorérzékkel megáldott Oscar- és Golden Globe-díjas Robin Williams öngyilkossága. Williams mentális betegségekkel, alkohol- és drogfüggőséggel küzdött, miközben senki nem gondolta volna ezt róla. Miután 63 évesen megtudta, hogy Parkinson-kóros, a depresszió elhatalmasodott rajta és nem látott más megoldást maga előtt, mint az öngyilkosságot.

kép forrása

Anthony Bourdain sztárséf, tévéműsorok ismert figurája és a New York Times bestseller-listás írója gyógyszerfüggőséggel és depresszióval küzdött, amit nyíltan vállalt. 61 évesen vetett véget életének, saját anyja szerint az utolsó ember, akiről feltételezi, hogy ilyet tesz, hiszen mindene megvolt az életben. 

Whitney Huston minden idők legtöbb díját bezsebelő énekesnőjének halálát az alkohol, a gyógyszerek és a kokain együttes hatására bekövetkezett fulladás okozta 48 éves korában.

kép forrása

De ott van L’Wren Scott is, a páratlanul sikeres modell, divattervező, hírességek stylist-ja aki Mick Jagger élettársa volt. Halálakor pénzügyi gondokkal és depresszióval küzdött és a Jagger hűtlenségéről szóló pletykák is nyugtalanították.

A különleges hangi adottságokkal rendelkező, Grammy-díjas Amy Winehouse-ról köztudott volt drog- és alkoholfüggősége, többször kezelték is ezzel. Karrierje során hatalmas sikernek örvendett, ezzel együtt súlyos depresszióban szenvedett, melyhez hozzájárult a média folyamatos figyelme, magánéleti és szervi problémái is. 2011-ben 27 évesen szó szerint halálra itta magát.

képe forrása

Avicii, a világhírű svéd lemezlovas, aki a remixek és az elektronikus zene területén alkotott maradandót, turnéi során bejárta a világot. Sok fizikai problémával és betegséggel küzdött, míg végül felhagyott a turnézással. Problémáit nem tudta megoldani, végül 28 évesen elhunyt.

kép forrása

A szépség, gazdagság és hírnév nem garancia a boldogságra. Az alkohol, a drog nem megoldás a problémák kezelésére csak pillanatnyi örömet szerezhetnek. Ilyen helyzetben elsősorban azok tudnak segíteni, akik közvetlenül az érintettek mellett vannak és látják azt a lefelé vezető spirált, amelyben benne van valaki. Nem kell ahhoz híresnek lenni, hogy valaki problémákkal küzdjön. Ezért fontos, hogy törődjetek ismerőseitekkel, barátaitokkal és családtagjaitokkal! Ha valakiről tudomásotok van, hogy problémákkal küzd, szorong, nehézségei esetleg sötét gondolatai vannak, fogjátok kézen és keressetek segítséget, mielőtt a dolgok visszafordíthatatlanná válnak. Mert segítség mindig van és mindig van más választás. Tudd, hogy nem vagy egyedül!

forrás: itt, és itt