Elmúlás, vagy valami új kezdete – öngyilkosságok megelőzésének világnapja

Szeptember egy különleges hónap. Újra kezdődik az iskola, és új évszakot is köszöntünk az őszt, amelyet a költészet hagyományában is az elmúlás idejének tekinthetünk. Számomra az ősz nem csak az elmúlást és valaminek a végét, hanem sokkal inkább valami új kezdetét jelenti. Mi van, ha a változás bármikor betoppanhat az életünkbe, ha adunk neki teret? Szecskó Emese írása.

Ebben az időszakban van az öngyilkosságok megelőzésének világnapja is, amelyről sok esetben elfeledkezünk és nem tulajdonítunk neki akkora nagy jelentőséget. Magyarországon a depresszió szinte népbetegségnek számít, az emberek nem bíznak magukban, és másokban sem, ebből adódóan sokan egyedül érzik magukat a problémáikkal, nem látják az életük értékeit és kilátástalannak érzik a helyzetüket. Sokszor nem vesszük észre, hogyha egy más nézőpontból közelítünk meg egy dolgot akkor egészen más szempontok alapján választhatunk lehetőségeink közül.

Az első dolog, amit szeretnék mondani a kétségbeesett embereknek az lehetséges, hogy közhelynek tűnhet, azonban ez olyan elcsépelt szófordulat, amely valójában igaz számomra: Soha nem vagy egyedül! Bátran kérj segítséget, és engedd meg másoknak, hogy, ha csak a beszélgetés erejéig is, de részei legyenek az életednek, és engedd meg magadnak, hogy megérintsenek a szavaik és egy picit eltöprengj rajtuk. Nézz rá arra, hogy eddig is kitartottál! Te egyedül voltál képes minderre, amit eddig elértél függetlenül attól, hogy milyen régóta érzed az életedet reménytelennek. Azt választottad mindezidáig, hogy itt maradsz, és nem adod fel, nem lépsz ki.

Ne bántsd tovább magadat! Amit most írok, furcsának tűnhet, de játssz el a gondolattal, hogy mi van akkor, ha ez a helyzet, amiben most vagy, az nem baj, nem rossz és nem minősít sem téged, sem másokat? Ha megvizsgálod ezt több nézőpontból, tanácsot kérsz vagy beszélgetsz valakivel, akár egy baráttal vagy szakemberrel, akkor lehet, hogy ez számodra már másképp jelenik meg a későbbiekben.

Mi lehetséges még ezzel a helyzettel, ha egy picit kevésbé veszed személyesnek és hátralépsz egyet? Személyes tapasztalatból tudom, hogy ezt a hátralépést nem mindig érezzük könnyűnek, hiszen már annyira régóta és olyan intenzitással éltük a depressziót mindennapi valóságunkként, hogy egy másfajta élet és látásmód teljesen irreálisnak, és számunkra elérhetetlennek tűnhet. Ha viszont eddig kitartottál, tudd azt, hogy igenis, lehetséges számodra is egy olyan élet, amiben felszabadult és boldog lehetsz, és rengeteg olyan eszköz áll a rendelkezésedre a világban a pszichológiától kezdve a különböző tudatosságot szolgáló eszközökig, amik működhetnek neked.

kattints a képre és nézd meg az esemény oldalát, ahol be is jelentkezhetsz

Egy Access Bars kezelésre szeretnélek most invitálni, amelyet szeptember 10-én ajándékként fogadhatsz a WakeUp Community Center kezelői csapatától. Az Access Bars® a fejen lévő pontok gyengéd érintésével stimulálhatja azokat a korlátozó nézőpontokat, amelyeket hajlandó vagy elengedni, és így teret is nyithat másfajta lehetőségeknek és látásmódoknak. A kezelések után gyakori az ellazultság és a megkönnyebbülés érzése is, de legrosszabb esetben pihentél egy kicsit. Szeretettel várunk, ha felkeltette az érdeklődésedet ez a módszer, és egy picit is megmozgatott benned valamit. Mit tudsz, változna az életed, ha meglátogatnál bennünket?

forrás: képek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük