Mit jelent igazán boldognak lenni? – a tükör négy törvénye az életedre szabva egyenesen Dalai Lámától

Lássuk be, hogy kritizálni nagyon szeretünk. Olykor talán mind hajlamosak vagyunk rá, hogy másokat hibáztassunk még a saját hülyeségeink miatt is, és képessé válunk úgy felfújni egy apró dolgot, hogy hónapokig rugózunk rajta. Vajon mi lehet annak az oka, hogy először mindig mást veszünk elő, és nem magunkat vizsgáljuk meg? Marczinka Mátyás írása.

Az évek alatt számtalan nézőponttal rendelkeztem már az életről, és akadt köztük egészen szürreális életkép is. Mint minden ember, én is a saját életem történéseiből tudtam csak meríteni, és azokat szem előtt tartva döntéseket hozni. Egy döntés olykor hatalmas felelősséggel járt, és legtöbbször csak bízni tudtam a józan ítélőképességemben. Több mint tíz éve léptem az önfejlesztés mezejére, és talán az elmúlt időszaknak az egyik legfontosabb tanítása számomra az volt, hogy minden belőlem indul ki és minden itt is ér véget.

A Dalai Láma egyszer megfogalmazta a tükör négy törvényét, amely lényegében pontosan bemutatja az emberi kapcsolatainkat, és az ahhoz való viszonyunkat. Az önfejlesztés egy olyan játék, ahol egészen magas szintre el lehet jutni, ha van hozzá leírásunk, és kis segítségünk amelyek pontjai alapján elindulhatunk előre. Nem azt mondom, hogy több mint tökéletesnek kell lenned, hanem inkább azt, hogy legyél tökéletesen tökéletlen, ha neked az vált be. Az egyik fontos dolog ebben, hogy ne halmozz fel felesleges érzéseket magadban, hanem amint lehetséges kezdd el megvizsgálni azokat, majd megoldani.

Minden, ami másokban dühössé tesz, zavar, én jobban csinálnám, megváltoztatnám, és hasonló mondatok, az mind bennem van. Minden, amit én kritizálok a másikban, ami ellen harcolok – az bennem van.

Dalai Láma

Ha engem zavar valami a másikban, akkor eljött az ideje, hogy megvizsgáljam önmagam és megkeressem azt a régen elfeledettnek hitt momentumot az életemben, ami ezt kiválthatja. Ha szeretem magam, akkor békében leszek másokkal is, de amíg nem szeretem magam, addig mással sem fogok tudni kibékülni!

Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál, harcol ellene vagy meg akar változtatni, ha ez engem valamilyen formában zavar, akkor az nincs feldolgozva bennem.

Dalai Láma

Szokták mondani, hogy ne azt nézd, mit mondanak rólad, hanem azt, hogy ki mondja. Teljesen mindegy ki mondja, ha téged az a mondat szíven talál és rosszul esik neked. Ilyen esetekben sokszor az egó sérül és falakat vonhat maga köré. Nekünk talán nyugati embereknek ezt az egó által indított játékot megérteni, és kezelni a legnehezebb.

Minden, amit mások kritizálnak bennem, harcolnak ellene és meg akarnak változtatni velem kapcsolatban, és ez engem nem érint az az ő problémájuk, melyet kivetítenek rám, mert önmaguk vagy nem tudnak, vagy nem mernek szembenézni vele.

Dalai Láma

Kimegyünk az utcára, és már azzal is kivívhatjuk egy ember kritikáját, ahogy megjelenünk. Ha elégedettek vagyunk magunkkal, külsőnkkel, és minden apró pontjával az életünknek, akkor az minket egyáltalán nem fog zavarni, hogy mások mit gondolnak rólunk.

Minden, amit én a másikban szeretek, az magamban is megvan. Magamban szeretem, mert felismertem egy részem a másik személyében, így az egylényegűségünk mutatkozik meg.

Dalai Láma

Egyszer minden kör bezárul, és a végén minden ugyanoda fut vissza. A szeretet a világ legnagyobb mozgatórugója, csak sok esetben más köntösbe bújtatjuk. Ha mindenki mélyen magába néz, akkor azért kel fel reggel és végzi a dolgát, hogy szeressék és szerethessen. Az önszeretet egy olyan kardinális pontja az életnek, amely elengedhetetlen a létezéshez.

forrás: itt, 2017.03.01.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük