Egy szabad ember tárlata – Soros György és Orbán Viktor békét kötnek

Péntek este nyílt meg Óbudán az Esernyős Galériában drMáriás újvidéki emblematikus képzőművész tárlata, amelyben legfrissebb munkáit mutatja be. Képei reflektálnak életünk, és közéletünk jelenére, és közelmúltjára. A kiállításon többek között megtekinthetők az alkotó koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mosolyfakasztó művei is, ahol helyt kapott Győrfi Pál, Müller Cecília, Kásler Miklós de még Baby Yoda is. A Kultúrfelelős írása.

Keresztury Tibor író megnyitóbeszédében drMáriás önazonosságát méltatta, ami a mai szellemi-kulturális közegben szerinte egyáltalán nem magától értetődő. drMáriásnál – aki a Tudósok zenekar alapító szaxofonos frontembere is – a zene, az irodalom, a performansz és az élet egy tőről fakad és bármihez nyúl, szaxofonhoz vagy ecsethez, már az első megmozdulásával törvényt bont és kánont rombol. A művekben a jóhiszeműség, a naivitás, a bárgyúság és a szépség elemeit állítja szembe a politika, a történelem, a permanens forradalom és a pénz világával. Képein a magyar abszurd világát a klasszikus festészeti hagyomány kontextusába helyezi.

2020. szeptember 4-i kiállítás megnyitó az Esernyős Galáriában

A megnyitóra összegyűlt közönség láthatóan tudta, hogy mire jön és élvezettel nézték a legújabb képeket, olvasták hozzá a leíró címeket, többen hangosan felkacagtak egy-egy cím olvasatán vagy a festmények felfedezett részletein. Olyan, dadaista humorra és létfilozófiára felfűzött műveket láthatunk itt, mint például Garancsi „kötélbarát” István vidám természetjáróként megmossa a Parlament ablakait miközben az a tulajdonába kerül, vagy Mészáros Lőrinc világtehénként elnyeli a Mátrai Erőművet Franz Marc műtermében, de az Orbán Viktor a választási eredmények láttán felüvölt Francis Bacon műtermében, ki ne hagyjuk amikor Szíjjártó Péter a Lady Mrd fedélzetén megtervezi a magyar űrhajózás jövőjét, vagy azt amikor Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában ül című képeket.

2020. szeptember 4-i kiállítás megnyitó az Esernyős Galáriában

Az alkotó többek között Andy Vajnát, Karácsony Gergelyt, Borkai Zsoltot, Rogán Cecíliát, Bukowskit a macskáival, Sztálint Hitlerrel, Trockijt, Kafkát, Churchillt és még sok mindenki mást is pellengérre állít festményein és nyomatain egyaránt. Véleményem szerint a tárlat a mai magyar társadalom tökéletes szarkasztikus és abszurd lenyomata. A képcímek alapján sejthető, hogy drMáriás egyedi humorú és látásmódú alkotó, érdemes hát kilátogatni Óbudára és egy jót kacagni – ha tudunk – azon, amiben élünk. Ahogy az egyik látogató megfogalmazta: minden egyes képe naprakész és találó. Az Esernyős Galéria Óbuda hangulatos, kockaköves főterén található, a galériával egy épületben pedig kávézó is van terasszal a térre és az épület belső udvarára, ahol a tárlat megtekintése után megpihenhetünk egy jó kávé társaságában.

A művész személyes tárlatvezetése szeptember 18-án este hattól látható-hallható, a kiállítás pedig október 9-ig ingyenesen látogatható. A tárlat akadálymentes.

forrás: itt és itt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük