Hétköznapi pszichológia – kulcsok az önismerethez

A pszichológia tudományát sokan igen távolinak érzik maguktól, pedig mindenki életében jelen van, és a szürke hétköznapjaink jelentős részét képezi. Ismerd meg önmagad, és a hozzád közel állók adott szituációra adott válaszaik hátterét! Vasvári Fanni pszichológus írása.

Hirdetés

Megosztok veled néhány olyan pszichológiai kifejezést amelyekkel akár napi szinten találkozhatsz saját vagy közvetlen ismerőseid körében és lehet, hogy nem is tudtad de ezek is pszichológiai esetnek minősülhetnek. Tény és való, hogy a tudatos élet több erőfeszítésbe kerülhet, de mint mindig a kemény munka minden esetben kifizetődik. Érdemes odafigyelni ezekre az apró jelekre és feldolgozni mindezt magunkban, hogy későbbiekben ne legyen komolyabb gondunk belőle.

Tudod milyen érzés, amikor elmész a fodrászhoz és ő elrontja a hajad, de te ahelyett, hogy leüvöltenéd a fejét mert egy borzalmat csinált a fejedből inkább meggyőzöd magad, hogy jó lesz ez így mert a levágott hajad úgysem nőne vissza egy kiadós balhétól így inkább megköszönöd a fodrásznak és mondod neki, hogy tetszik és elfogadod. Az ilyen esetet hívjuk kognitív disszonanciának, amikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseidnek vagy ismereteidnek. Az ellentmondás szorongáskeltő állapot, melyet tanácsos csökkenteni a mindennapokban, ilyenkor hajlamos vagy nem a viselkedésed, hanem a nézőpontod megváltoztatására.

Olyan előfordult már veled, hogy sokáig gondolkodtál egy probléma megoldásán aztán hirtelen, amikor teljesen mással foglalkozol egyszer csak beugrik a megoldás? Akár gondolkodási erőfeszítésed közepette is rájöhetsz a titok nyitjára, de olyan pillanatban is, amikor egész mással foglalkozol. Gyakran a megoldás közelségének érzése előzi meg. Ezt a folyamatot hívjuk AHA élménynek.

A szituáció a következő: buszon utazva egy jó ismerősöd nem köszön neked, azt feltételezheted, hogy udvariatlan, pedig lehet, hogy csak otthon hagyta a szemüvegét és nem lát téged. Valójában nagyobb hangsúlyt fektettél rá, hogy miért nem köszön neked, és igyekszel megmagyarázni a történéseket. Ezt megfeleltetési torzításnak hívjuk, amikor a megfigyelt viselkedés magyarázatánál sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a belső, személyiségen alapuló magyarázatok a külső, szituációs magyarázatokhoz képest. Akkor a legnyilvánvalóbb, amikor mások viselkedését próbálod megmagyarázni, de kevésbé vonatkozik a saját viselkedésed magyarázatára.

forrás: borítókép, képek