Úgy gondolod mindenkinél jobban ismered magad? – teljesen biztos vagy te ebben, vagy néha elbizonytalanodsz

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy olyan helyzetben találjuk magunkat, ami új számunkra, amit nem ismerünk. Olyan történetbe csöppenünk, amiben még nem voltunk. Olyan emberekkel és eseményekkel szembesülünk, amit még nem éltünk át, így úgy érezhetjük, hogy nem tudjuk megoldani, azt meg végképpen nem, hogy hogyan csináljuk jól. Burinda Veronika írása.

A tanácstalanság és meglepődés előfordul alkalmanként, annak ellenére, hogy az ismeretlen helyzeteket igyekszünk elkerülni, mivel nem esik a komfortzónánkba. Nem esik abba a „térbe”, amit megszoktunk, amit szeretünk és ahol otthon érezzük magunkat. A keletkező érzések ellenére ilyenkor mégis szeretnénk ezt a számunkra idegen helyzetet minél jobban megoldani, a legjobban reagálni és lehetőség szerint „győztesen” kikerülni, de legalábbis a kudarcokat elkerülni. Vagy esetleg csak túlélni.

Az események mintha maguktól történnének és elsodornának minket.

A váratlan helyzetekre jó ha fel tudunk készülni. Persze mondhatod, hogy mindenre lehetetlen felkészülni. Igazad is van. Hiszen az életünk már csak olyan, úgy működik, hogy hiába tervezel, mivel nem csak te létezel egyedül, mások is befolyásolják az életed. 

Azonban nem mindegy, hogy tudod-e hol van a komfortzónád határa, ahol már nem érzed magad biztonságban. Tudod-e azt, hogy a pánikzónában hogyan reagálsz? Félsz, dühös leszel, pániba esel, vagy kihívást jelent számodra?

Csak akkor lesz erőd, hogy a szándékaidat megvalósítsd, ha tisztában vagy önmagaddal.

Tolvaly Ferenc

Mi emberek a vágyak, szükségletek, félelmek, elvárások, szokások és hitrendszerek alapján működünk. Ezek mindegyike szerepet játszik egy-egy helyzetre való reagálásod során. Persze az összes tényezőt nem lehet és nem is kell napi szenten ismerned. Minél jobban megismered magad, annál könnyebben fogod kezelni a váratlan helyzeteket is. Ehhez nem kell megváltoznod, elég, ha megérted a saját működésed és megváltoztatod a nézőpontodat. Hiszen, ha más helyen állsz, mást látsz. Így pedig képes leszel másként reagálni akár a váratlan helyzetekben is. Zárásképpen fogadd szeretettel egyik kedvenc idézetem:

forrás: borítókép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük