Öntudat és cselédszerep kéz a kézben – bántalmazó párkapcsolatok

Mindenkinek vagy egy története, csak nem mindenki mer beszélni róla. Cselekedni pedig még kevesebben. Sok nő álarcként viseli magán a mosolyt, miközben belül valósággal reszket és sír. Bagdi László Access Consciousness kezelő írása.

Hirdetés

A napokban csörgött a telefonom és egy derűs, kedves hang köszönt vissza. Találkozásunkkor egy negyvenes éveiben járó, kétgyermekes, elvált, mosolygós, életvidám nő állt előttem, látszólag nem volt semmi extra.  „Le szeretnék szokni a dohányzásról, most már nagyon zavar” – indította a beszélgetést, hogy mi célból keresett fel.

Ahogy beszélgettünk, előjött bennem egy érzés, hogy valami nem stimmel a valóban erős, pozitív személyiség látszata mögött. Kezelés közben elmondta se veled, se nélküled bántalmazó kapcsolatban van benne, amitől nem tudott szabadulni, és hogy korántsem ez volt az első ilyen az életében, hanem tulajdonképpen az összes eddigi komoly kapcsolata, beleértve a házasságát is ilyen volt.

A forgatókönyv mindig ugyanúgy íródott: önbizalom hiányos férfiakkal került össze, akivel mankónak használták egymást. Ilyenkor önmagát századrangra helyezve idomult bele minden kapcsolatába, teljesen háttérbe szorítva saját életét. Játszotta a tip-top háziasszony szerepét, és leste aktuális párja minden kívánságát. Jó társként pattant első szóra és hálából társai frusztrációjukat, komplexusaikat rendszerint az ő szóbeli, lelki bántalmazásában vezették le.

Az előző párja sorozatosan csalta, majd otthagyta egy másik nőért. Számára ebből az volt a következtetés, hogy biztosan ő kergette egy másik nő karjaiba, kimaxolva ezzel az önbántalmazást. A férfiak ezáltal elhitették vele, hogy nem szerethető személyiség, és nem is érdemel jobb bánásmódot az életben. Ellenben munkájában az egyik legjobb volt, népszerű társasági embernek ismerték barátai, két gyermeke kitűnő tanuló volt az iskolában, és az élet minden területén példásan helyt állt. Kivéve a magánéletét, ahol egészen más reflexekkel működött mert nem mert kiállni önmagáért.

Ugyan gondolati szinten tisztában volt vele, hogy ez számára nem jó és változtatni szeretett volna, de  gyakorlatban már nem tudta megvalósítani és igazán nem is akarta a váltást. Az önszeretet nélküli működés sok esetben a családi mintában keresendő. Elmesélte, hogy a szülei rossz házasságban élték, inkább lassú halálban szenvedték végig életüket. A viszony a szülők között már a gyermekkorában megromlott, ám ennek ellenére a társadalom és a környezetük elvárásai miatt mégsem váltak el, aminek persze meg is lett a következménye. Az apa, hogy a feszültséget levezesse az alkoholba menekült, ittas állapotban pedig minden elfojtását az édesanya hol verbális, hol tettleges bántalmazásában élte ki, aki ha nem is némán, néha ideig-óráig fellázadva, de eltűrte az áldozatszerepet.

Tudni kell, hogy a verbális bántalmazás is hagy olyan súlyos sebeket, mint amikor megütnek. Soha nem szégyen segítséget kérni egy szakembertől, mert az életben számtalan olyan probléma adódhat, amelyet egyedül nem tudunk megoldani. Hatalmas erő kell ahhoz, hogy megoszd valakivel saját sebezhetőséged, de ha felvállalod, az lehet a legnagyobb erényed, ahogyan az Access Consciousness technika filozófiája is mondja. Következő alkalommal, amikor találkoztam kliensemmel a következőket mondta, miután kísérteties hasonlósággal jelenlegi párja is egy másik nő miatt hagyta el:

 „Magamon is meglepődtem, de nem bántam, inkább megkönnyebbültem. Nem sírtam, nem estem kétségbe, egyszerűen örültem, hogy vége. Aztán egy héttel később, – valószínű mégsem jöhetett neki össze a másik nővel – vissza akart hozzám jönni. Ha ez egy hónappal ezelőtt történik, biztos hogy visszafogadom. Meggyőztem volna magam, hogy így a helyes, csak ne legyek egyedül. Komolyan mondom, nem ismertem magamra, végre volt erőm neki azt mondani hogy végeztünk, szép életet kívánok, engem többet ne keressen.”

Nagyon büszke voltam kliensemre, hogy ennyit változott, végre kiszállt a mókuskerékből, és volt bátorsága utat változtatni. A szakítás után kiélvezte az egyedüllétet, utazott, sportolni kezdett, végre szakított időt saját magára, ami a legfőbb, elkezdte szeretni magát, amitől még inkább megerősödött. A helyrekerült belső állapotnak hála, többet már nem vonzott be bántalmazó kapcsolatot, és ha ilyen típusú férfi került a közelébe, elég éber volt ahhoz, hogy észre vegye, majd elkerülje az újabb csalódást. Az élet pedig mindig meghálálja, ha teszünk magunkért és merünk segítséget kérni. Pár hónappal később alakult egy új, eddigiektől merőben más természetű kapcsolata, amiben gyermekeivel együtt jelenleg is boldogan élik meg a hétköznapokat.

író: Bagdi László
kép forrása: itt és itt