Ilyen vérképpel az intenzíven kéne feküdnöm kilyukadt béllel- Tények és tévhitek a gluténérzékenységről

Minden hetvenötödik európait érinti, gyógymód nincs rá, de kellő odafigyeléssel kordában tartható a modern kor rémének tartott autoimmun betegség.

Hirdetés

Mi is az a gluténérzékenység? Teszi fel minden második ember ezt a kérdést. Rengeteg tévhit van erről a betegségről, mert igen, ez egy autoimmun betegség, másnéven cöliákia. Nincs rá gyógymód, csak a szigorú diéta betartása, ami segít abban, hogy tünetmentesen tudj élni. Egyre gyakoribb, hiszen mára már minden hetvenötödik európai embert érint valamilyen formában.

Forrás: Canva.com

A nők körében gyakoribb a megjelenése, magam is ezzel a betegséggel küszködök. Két éve vettem észre, hogy valami nincs rendben velem. Rengeteget aludtam (akár napi 10-12 órát), nem bírtam az edzéseket, fáradékony voltam, fel voltam puffadva, nem kívántam semmilyen ételt és ha le is csúszott pár falat a torkomon, egyből beindul az emésztésem és a bélműködésem is. Amikor már azt hittem ennél rosszabb nem jöhet, hullani kezdett a hajam. Nem pár szál, egy idő után már a parókán gondolkodtam, úgyhogy képzelheted mennyi lehetett.

Először csak a tavaszi fáradtságra fogtam, kimerült és leterhelt voltam. Munka, egyetem, edzések, párkapcsolat, háztartás és mindez maximális fordulatszámon. Szerencsére voltam olyan tudatos, hogy nem hagytam annyiban és elmentem egy kivizsgálásra. Egy sima vérvétellel kezdtem és most kapaszkodj meg; a doktornő azt mondta, hogy ilyen vérképpel az intenzíven kellene feküdnöm kilyukadt béllel és nem érti, hogy lehetek még mindig ilyen „egészséges” kinézetű, mivel nem fogytam, nem híztam, az izmaim meg megmaradtak.

A sokkoló kijelentés után a vérkép kimutatta, hogy semmilyen tápanyag, vitamin nem tud felszívódni a szervezetemben, kivéve a gluténmentes zero fehérje, amit edzések után ittam. (Mint utólag kiderült ennek köszönhetem, hogy megmaradtak az izmaim)

-Ha ezt az állapotot fenntartja még három hónapig, akkor meg is hallhatott volna- mondta nekem a doktornőt.

A további vérvizsgálatok után túlestem életem első és remélem utolsó gyomortükrözésén. Csak annyit mondhatok, hogy kockázat ide vagy oda, de hálát adok, hogy bódítást kértem. Az eredmény kimutatta, hogy harmadfokú, tehát a legsúlyosabb gluténérzékenységem van, azaz cöliákiám. A bélbolyhaim teljesen kilapultak, a tápanyagfelszívódásért felelős bélflóráim nem működtek, hiszen a glutén letarolta őket.

Forrás: Pixaby.com

Gyógyszer nincs és a test regenerálódása legalább két év, szóval valamit tennem kellett azért, hogy javuljon a helyzet vagy ne kerüljek a temetőbe. A tünetmentesség legfontosabb pontja a szigorú diéta, vagyis csak és kizárólag gluténmentes termékek fogyasztása. Ebbe nem fér bele egy „hari” péksüti vagy egy szelet kenyér, ha az nem gluténmentes. Emellett rengeteg vitamint, bélboly és bélflóra regeneráló tablettát és egyéb hajnövesztőket szedek.

A diagnózis óta két év telt el, kicsit még hullik a hajam, de elmondhatom, hogy tünetmentes vagyok és teljes életet élek. Én elmeséltem a történetem, most te jössz! Ha hasonló tüneteket észlelsz magadon ne légy rest cselekedni, keress fel bátran a WakeUp Community Center oldalán, fordulj szakemberhez, hiszen mint az én példám is mutatja, minden perc számít.