Kié a gyerek? Akié a méh vagy a pete? -Vincent, az első donorméhből született gyerek története

Mali és Claes évekig tartó küzdelme és Brannsström professzor korszakalkotó eljárása nők millióinak adhat reményt.

A címben feltett állítás korábbra nyúlik, mint Brecht Kaukázusi krétaköre, ám míg a szolga Gurse és a saját hatalmát és vagyonát gyerekkel biztosítani akaró kormányzónő történetében erkölcsi értelemben elég egyértelmű a válasz, úgy a svéd Mali és Claes története biológiai értelemben már korántsem annyira egyértelmű. A szerelmesek mindenáron szerették volna, hogy egy gyermekkel legyen teljes a családjuk, ám Malinnal már kiskorában közölték a lesújtó diagnózist az orvosok: méh nélkül született, ami az orvostudomány akkori állása szerint lehetetlenné tette arra, hogy gyermeket hozzon a világra, pedig a petevezetéke tökéletesen működött.

Forrás: Wallpaperflare.com

Egy ambiciózus svéd orvos, Mats Brannsström professzor azonban nem adta fel és hosszú évek embert próbáló kutatásainak köszönhetően nők százezreinek adott reményt arra, hogy anyák lehessenek: donorméhet ültet be a méh nélkül vagy korábban méhnyakrákkal küszködő nők testébe. Az eljárás látszólag egyszerű: a donorok édesanyja vagy egy azonos vércsoportú, általában klimaxon túlesett nő méhét beültetik a páciensbe. Pofonegyszerű nem? Bár csak az lenne, pedig állatokon már a hatvanas évek óta kísérleteztek, a kétezeres évek elején pedig az emberkísérletek is megkezdődtek, de vagy kilökte a test az idegen méhet vagy koraszülött, halott magzatot hozott világra a reménykedő anya.

Forrás: Partvonal kiadó

Malin és párja az esélytelen nyugalmával vágtak bele Brannsström professzor kísérletébe, igaz egy kis nehezítés volt benne: Malin édesanyja nem lehetett donor, mivel nem egyezett a lányával a vércsoportja. A pár végül egy Ewa nevű, hatvanas, a változókoron túlesett ismerősüket kérték meg a cseppet sem kockázatmentes műtétre. 2014-ben megszületett Vincent, akinek a neve győztest jelent, nem is csoda, hiszen az első kisbaba, aki donorméhből látta meg a napvilágot, dacára annak, hogy terhességi toxémia alakult ki Malinnal, életveszélybe sodorva őt és magzatát is . Esete mára nem egyedi, ugyanis azóta több sortársa hozott világra egészséges gyermeket egy másik nő méhe segítségével.

Malin heroikus küzdelmét Henrietta Westman írta meg drámai részletességgel A Vincenthez vezető út című könyvében könyvében a Partvonal kiadó gondozásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük