Mindenmentes élvezetek avagy habzsold az életet okosan

Rosszullét, puffadás – százezrek mindennapjait keseríti meg az ételintolerancia, azonban kis odafigyeléssel teljes értékű, egészséges életet élhetünk s ételeket fogyaszthatunk.

Hirdetés

Szeretem a különleges ízeket, az olasz konyhát és mindent, ami az evéssel kapcsolatos. Hát ki nem? Az évek során azonban a finom falatok egyre nagyobb kellemetlenségeket okoztak a szervezetemben. Eleinte annyit éreztem, hogy bizonyos ételek után muszáj volt valami szénsavasat inni, különben rosszul leszek. Ez néha olyan méreteket öltött, hogy ha nem ittam közvetlen evés után, már olyan rosszul voltam, hogy alig bírtam felállni.

Forrás: www.publicdomainpictures.net

Az ételintolerancia szinte észrevétlenül lopta be magát az életembe és a tünetek ellenére se változtattam az étkezési szokásaimon: reggel péksüti, délben menüs kaja, vacsorára pedig amit éppen a frigóban találtam. Fokozatosan lett egyre rosszabb a helyzetem, végül egy idő után már szinte minden ebédet megszenvedtem, kólát ittam és úgy vonszoltam vissza magam az alig pár percre lévő munkahelyemre. Sokakhoz hasonlóan – mint akik inkább halogatják a dolgokat, mondván mindig van valami fontosabb – csak akkor fordultam szakemberhez, mikor már szinte elviselhetetlenül rosszul voltam minden étkezés után.

A cégnél, ahol akkor dolgoztam szerveztek egy egészségnapot. Rövid hezitálás után bejelentkeztem egy dietetikushoz konzultációra, hátha van valami jó ötlete az egyre súlyosbodó tüneteimre. A segítőkész tanácsadó hölgy vért vett tőlem, különféle teszteket, amelyek eredménye sokkolt, de számos kérdésemre adott választ.

Forrás: www.pikist.com

Az ajánlása szerint a búzát és tojást teljesen el kellett hagynom az étkezésemből, tejtermékből, élesztőből pedig hetente legfeljebb egyszer ajánlatos fogyasztanom. Természetesen kétségbe estem, felkavart a diagnózis! Mit fogok ezek után enni? Tettem fel magamnak a majdnem költői kérdést, hiszen ezek a produktumok a legtöbb olyan ételben megtalálhatók, melyeket fogyasztok. Hosszú estéket szörföztem a neten, és rádöbbentem, a helyzet még kaotikusabb, mint gondoltam. A legtöbb étteremben szinte nem ehetek semmit. Én, aki imádok sütiket csinálni a jövőben el kell hogy hagyjam a vajat, a tojást és a lisztet, ami szinte minden süteménybe kell.

Eleinte annyira nem tudtam mit csináljak, hogy egyszerűen elhagytam a nem ajánlatos dolgokat, helyettük nem kezdtem el mást enni, úgyhogy gyakorlatilag éheztem, amit mostani tudásommal már nem ajánlok senkinek.

Az első sokk után fedeztem fel a „mindenmentes” recepteket. Ekkor jöttem rá, hogy nem kell semmiről se lemondanom, csak egy teljesen más készletből kellett megtanulnom sütni-főzni. Hosszú és kitartó munka és tanulás árán mára már eljutottam arra a pontra, hogy kijavítom a recepteket a saját szám íze szerint, hogy még ízletesebbek legyenek.

Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben az emésztéseddel, bátran fordulj a WakeUp Community Center dietetikusaihoz, akik szívesen állnak rendelkezésedre.