Az önfejlesztés olyan mint fény az alagút végén – Varju- Katona Ágnes könyvajánlója

Elgondolkoztál már azon, hogy mi befolyásolja az emberek személyiségét? Napjainkban nagyon sokan beszélnek az önfejlesztés jótékony hatásairól és erre külön szektorok jöttek létre a piacon. Mielőtt elmegyünk egy önfejlesztő tanfolyamra, vagy kipróbálunk egy módszert érdemes utánanézni, és információkat gyűjtenünk róla nehogy nagyobb bajt okozzunk mint ami miatt elindulnánk megkeresni magunkat. Varju- Katona Ágnes írása.

Hat évvel ezelőtt ajánlottak nekem egy önfejlesztő könyvet, hogy olvassam el. Elfutottam a legközelebbi könyvesboltba és megvettem az Enneagram bölcsessége című könyvet és azonnal el is kezdtem olvasni. Már az első soroknál éreztem, hogy nem csak úgy olvasom a könyvet, hanem azt vettem észre, hogy azonnal rögzül is minden sora és foganatja van.

Maga az enneagram módszer alkalmazása egy mélyebb önismereti munkát igényel amihez egy bizonyos érettségi fokozat szükséges. Személyesen tapasztalom az ügyfeleimnél, hogy csak akkor kezdenek el belemélyedni az önismeret útvesztőibe, ha már ég a ház és utolsó pillanatban keresnek megoldást. Sokan akkor kapnak csak észbe amikor egy súlyos konfliktushelyzet alakult ki valakivel, esetleg egészségügyi problémákkal és alvászavarral küzdenek, de az is lehet, hogy megrekedt az életük egy szinten amiről nem tudnak továbblépni.

A megoldás a prevenció lehet, amivel megelőzhetjük a problémák kialakulását. Az enneagram a többi önfejlesztő módszerhez képest nem csak a jövőképpel foglalkozik, hogy milyenek szeretnénk lenni, hanem a jelennel és a szokások mögöttes jelentőségével is. Gondolok itt a berögzült vagy tanult viselkedési formákra. A módszer 9 életszemléletet sorol fel: a reformer, a segítő, az eredményes, az individualista, a vizsgálódó, a lojális, a rajongó, a kihívó, és a béketeremtő. Ezek az alaptípusok egy körben helyezkedik el, a nyilak pedig a változás irányát adják meg, hogy melyik életszemléleti szakaszban helyezkedsz el éppen.

Az első és legfontosabb lépés amit megtehetsz, hogy elfogadod önmagad, és saját valódi lényedet. Semmi sem fekete-fehér, ne skatulyázd be magad. Add át magad az áramlásnak és figyelj a jelzésekre, a fejlődés útjára. 

Meggyőződésem, hogy az önismereti úton érdemes elindulni, majd apró lépésekkel haladni előre és kipróbálni a kevésbé összetett módszereket, amelyek által felismerheted és beazonosíthatod a visszatérő jeleneteket az életedben. Az enneagram egy támpontot adhat a kezedbe és rávilágít a magatartási motivációdra és az életrajzi összefüggéseidre is. Amennyiben szeretnéd pontosan meghatározni, hogy melyik csoportba tartozol pontosan, érdemes egy erre specializálódott szakember segítségét kérned.

Amikor az önfejlesztés útjára léptem én is segítséget kértem, majd elkezdtem elsajátítani a módszereket egyre jobban megismerve saját magamat. Az enneagram szerint jómagam a hetedik a kalandozó típusba tartozom. Gyakran tapasztalom, hogy hajt a kíváncsiság, az innováció, egyszerűen nem bírok egy helyben ülni. Sokszor azon kapom magam, még át sem fújt az elért siker szele, már tervezem a következő célhoz szükséges lépéseket. A szabad szellem az egyik kulcsszavam. Sokszor veszem észre azt, hogy a növekedésem akadálya lehet a túlzott maximalizmus magammal szemben.

Az önismeret megtanít arra, hogy ne kategorizálj, hanem helyette mélyebben figyeld meg az cselekedeteinek a motivációját, mi az ami késztette Őt az adott viselkedésre. Sokkal empatikusabbá válhatsz, és könnyebben ráérezhetsz a reakcióira, valamint nyitottabb lehet a gondolataira. Hiszem, hogy nincs jó, vagy rossz tulajdonság, csak létezés van.

forrás: borítókép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük