Az ételek élvezetét megkeserítő dolgok – Kovács Melinda mindenmentes kalandjai

Szeretem a különleges ízeket, az olasz konyhát és mindent ami az evéssel kapcsolatos. Hát, de ki ne szeretné? Évekkel ezelőtt megváltozott az életem és egy egész tortúra vette kezdetét ami egy teljes életmódváltáshoz vezetett ami az étkezésem illeti. Kovács Melinda első írása.

Hirdetés

Az ételintolerancia szinte észrevétlenül lopta be magát az életembe. Fokozatosan lett egyre rosszabb, és én – mint sokan akik inkább halogatják a dolgokat, mondván mindig van valami fontosabb – csak akkor fordultam szakemberhez, amikor már szinte elviselhetetlenül rosszul voltam minden étkezés után.

Eleinte annyit észleltem, hogy bizonyos étkezések után muszáj valami szénsavasat inni, különben rosszul vagyok. Ez néha olyan méreteket öltött, hogy ha nem ittam közvetlen evés után, már olyan rosszul voltam hogy alig bírtam felállni. Ez hol jobb volt, hol rosszabb volt. Még ezek után sem változtattam az étkezési szokásaimon: reggel ettem a péksütit vagy szendvicset, délben a menüs kaját, vacsorára meg ami éppen otthon akadt.

Néhány ételtől extra rosszul voltam, de annyira nem foglalkoztam vele, hogy akkor fel se tűnt. Utólag visszatekintve viszont teljesen egyértelmű lett. 

Aztán egy idő után oda jutottam, hogy szinte minden ebéd után szenvedtem. Muszáj volt kólát innom, mert anélkül olyan hányingerem volt az étkezések után, hogy alig bírtam magam a munkahelyig vissza vonszolni, ami csak pár perc séta volt. 

A cégnél ahol akkor dolgoztam szerveztek egy egészségnapot. Már nem tudom mi, és hogyan vett rá, de bejelentkeztem egy dietetikushoz konzultációra. A tanácsadó hölgy vért vett tőlem, majd különféle teszteket csinált rajta amelyek eredménye eléggé sokkolt.

Az ajánlása szerint a búzát és tojást teljesen el kellett hagynom az étkezésemből. Tejtermékből, élesztőből hetente legfeljebb egyszer ajánlatos fogyasztanom. 

Természetesen kétségbe estem, hogy ezek után egyáltalán mit ehetek majd. Rájöttem hogy ezek a dolgok egy csomó ételben megtalálhatóak, ami eléggé felkavart. Nekiálltam szörfözni a neten, és rádöbbentem, hogy a helyzet még kaotikusabb mint gondoltam. Tudatosult bennem, hogy étteremben nem ehetek meg szinte semmit és én, aki imádok sütiket csinálni, el kell hogy hagyjam a vajat, a tojást és a lisztet ami szinte minden süteménybe kell.

Eleinte annyira nem tudtam mit csináljak, hogy egyszerűen elhagytam a nem ajánlatos dolgokat, de helyettük nem kezdtem el mást enni, úgyhogy gyakorlatilag éheztem, amit nem ajánlok senkinek.

Az első sokk után elkezdtem „mindenmentes” recepteket bújni, és végül kirajzolódott hogy mikből tudok dolgozni. Miután kicsit megnyugodtam rájöttem, hogy nem kell semmiről lemondanom, de egy teljesen más készletből kellett megtanulnom sütni-főzni. Mára már eljutottam arra a pontra, hogy kijavítom a recepteket a saját szám íze szerint, hogy még ízletesebbek legyenek.

Személyes tapasztalatból mondom ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben az emésztéseddel, bátran fordulj szakemberhez. Akár a WakeUp Community Center dietetikusai is állnak rendelkezésetekre. Sajnos az ember hajlamos annyival elintézni, hogy biztos a stressz miatt van, de sokszor teljesen más húzódik meg a háttérben. Amíg nem derül ki az ok addig marad a szenvedés, de ha megvan akkor lehet segíteni rajta.

forrás: borítókép