Gluténmentes ízkalauz – Vasvári Fanni pszichológus konyhájában

Gluténérzékenyként naponta találkozok olyan megjegyzésekkel, mint „Te tulajdonképpen miket ehetsz?” vagy „Jaj szegénykém, hát te szinte semmit nem tudsz enni.” és ehhez hasonló kedves, de annál negatívabb kommentekkel. Vasvári Fanni pszichológus írása.

Hirdetés

Elhiszed, ha azt mondom, hogy gluténérzékenyként is ehetsz bármit? Persze csak, akkor, ha gluténmentes, de manapság már mindent el lehet így készíteni, legyen szó tésztáról, péksütiről, egy jó palacsintáról vagy gofriról, esetleg pizzáról vagy rántott husiról.

Amióta gluténérzékeny vagyok sokkal többet főzök, a konyhám 100%-ban gluténmentes, az otthonom az én biztonsági bázisom, tudom, hogy ott sohasem lehetek rosszul, nem léphet fel diétahiba. De mi van azokkal a helyzetekkel, amikor társaságban, közösségben vagy, egész nap nem vagy otthon vagy éppen elmész egy rendezvényre? Egyre több helyen lehet már gluténmentes termékeket kapni, de még mindig nagyon kevés az igazán megbízható üzlet, így, ha tehetem otthonról viszek magammal ételt. Sokszor kerültem már kellemetlen helyzetbe azért, mert megbíztam a házigazdában és mégis rosszul lettem vagy azt hittem lesz olyan étel, amit én is ehetek, majd kiderült, hogy mégsem vagy éppen azért, mert egyáltalán nem gondoltak rám. Legyen ez egy szülinap, egy buli, esküvő vagy bármilyen összejövetel, ahová azért megy az ember, hogy jól érezze magát. Így eldöntöttem, hogy szituációtól független mindig én fogok gondoskodni a saját étkezésemről, csomagolok, viszek magammal ételt, ha kell dobozba, zacskóba még akkor is, ha kellemetlen elővenni, különcködni, mást enni, mint a társaim.

Ezeket a helyzeteket lélektanilag a legnehezebb megélni és kezelni. A saját családodban, barátaid körében kell magad másnak érezned, megkülönböztetettnek lenned, miközben mégis egy vagy a társaid között. Sokszor tapasztaltam, hogy igazán senkire nem számíthatsz és senkiben nem bízhatsz csak magadban, hiszen egy diétahiba sem ér annyit, hogy rosszul legyél, várj hat hetet még kiürül a szervezetedből a glutén, sőt hosszútávon még jobban megkárosíthatod a szervezeted. Ez hozzáállás egy önző viselkedést is képes előhozni belőled, mikor tudod mi a tiéd és az senki másé. Ahhoz senki nem nyúlhat, nem keveredhet más étellel, mert egy morzsa is diétahibához vezet. Ezt a gondolkodásmódot nagyon nehéz elfogadtatni a környezeteddel, hiszen el sem tudják képzelni, hogy mi történhet, ezért kell erősnek lenned és nem törődni mással csak magaddal és az egészségeddel.

Szerencsére vannak olyan emberek az életünkben, akikben mégis csukott szemmel megbízunk. Nekem ilyen személy az édesanyám, a nagymamám és a közeli barátaim, akik többször főztek, sütöttek már nekem és sohasem lettem rosszul. Boldogsággal tölt el, hogy van, akikre számíthatok! Te kit említenél az életedből, akiben csukott szemmel megbízol? Mi a te történeted?

forrás: borítókép