A gluténérzékenység mint csendes gyilkos – Vasvári Fanni pszichológus személyes története

Mi is az a gluténérzékenység? Teszi fel minden második ember, akinek fogalma sincs arról, hogy pontosan mit is jelent. Jelenleg nincs rá gyógymód, tabletta, csak a szigorú diéta betartása, ami segít abban, hogy tünetmentesen tudj élni. Egyre gyakoribb betegség, hiszen mára minden hetvenötödik európai embert érint valamilyen formában és a nők körében gyakoribb a megjelenése, csakúgy, ahogy nálam is ez a helyzet. Vasvári Fanni írása.

Hirdetés

Nálam minden két éve kezdődött és akkor megváltozott az életem. Már pár hónapja éreztem, hogy valami nincs rendben velem, rengeteget aludtam akár napi 10-12 órát is egyhuzamban. Nem bírtam az edzéseket, fáradékony voltam, fel voltam puffadva, nem kívántam semmilyen ételt, mert tudtam, hogy ha eszek egyből beindul a bélműködésem és az emésztésem. A legrosszabb pedig a hajhullás volt, ami miatt már komolyan elgondolkodtam a paróka hordásán.

Először csak a tavaszi fáradtságra fogtam és arra, hogy nagyon le vagyok terhelve és kimerültem. Munka, egyetem, edzések, párkapcsolat, háztartás és mindez maximális fordulatszámon. Szerencsére voltam olyan tudatos, hogy nem hagytam annyiban és kivizsgáltattam magam. Kezdtem egy sima vérvétellel és most kapaszkodj meg, a doktornő azt mondta, hogy ilyen vérképpel az intenzíven kellene feküdnöm kilyukadt béllel és nem érti, hogy hogy lehetek még mindig ilyen „egészséges” kinézetű. Ugyanis én nem fogytam, nem híztam, és az izmaim megmaradtak. A vérkép kimutatta, hogy semmilyen tápanyag, vitamin nem tud felszívódni a szervezetemben, ja, de egy dolog, a gluténmentes zero fehérje, amit edzések után ittam, kiderült, így maradtak meg az izmaim.

„Ha ezt az állapotot fenntartja még három hónapig, akkor meg is hallhatott volna.” – mondta a doktornő

Egyéb vérvizsgálatok után túlestem életem első és remélem utolsó gyomortükrözésén. Csak annyit mondhatok, hogy kockázat ide vagy oda, de hálát adok, hogy bódítást kértem. Az eredmény kimondta, hogy harmadfokú, tehát a legsúlyosabb gluténérzékenységem van, azaz cöliákiám. A bélbolyhaim teljesen kilapultak, a bélflóráim nem működtek, amik a tápanyagot szívnák fel, hiszen a glutén letarolta őket, ezek újjáépülése és regenerálódása akár két év is lehet.

Hogy mit tehetek azért, hogy látszólag egészséges legyek és tünetmentes? Szigorú diéta, csakis gluténmentes termékek fogyasztása, nem, nem fér bele egy harapás, egy péksüti, egy szelet kenyér, egy kis süti még egy morzsa sem, ha az nem gluténmentes, sőt még a glutént tartalmazhat termékeket sem fogyasztom. Emellett rengeteg vitamint, bélboholy és bélflóra regeneráló tablettát és egyéb hajnövesztőket szedek. Két év eltelt és kicsit még hullik a hajam, de elmondhatom, hogy tünetmentes vagyok és teljes életet élek.

Ez az én történetem, te is meséld el a Tied hozzászólásban! Éljük át együtt! Mutassunk empátiát egymás felé és ne ítélkezzünk elsőre! Ha szeretnétek még ilyen cikkeket olvasni, és tippeket akkor kövessétek oldalainkat.

forrás: borítókép