Hogy érzed magad a karanténban? – Vasvári Fanni pszichológus a társas kapcsolatokról #karantÉNIDŐ

Társas lények vagyunk, így alapvető szükségleteink közé tartozik a szeretteinkhez való kapcsolódás, kapcsolatteremtés és annak minőségi fenntartása, mely a karantén ideje alatt nehezebben megoldható, de nem lehetetlen, sőt akár túlzásba is vihető. Vasvári Fanni írása.

Hirdetés

A társas támogatás érzelmi és fizikai megküzdési megközelítési források, melyeket a környezetedben lévők biztosítanak számodra. A társaidtól kapott támasz mind lelki, mind testi egészségedet és jóllétedet javíthatja. Ennek két esetben erősebb a hatása: akkor, ha a gondoskodást nőnemű társadtól kapod, legyen ez az anyukád vagy éppen a barátnőd. Illetve, ha inkább a család és a barátok, mint idegenek nyújtanak segítséget számodra a nehezebb időkben.

Vannak azok az emberek, akik karantén ideje alatt fokozottan egyedül érzik magukat, így nagyobb szükségük van a családjuk, barátaik virtuális jelenlétére, támogatására. Ez odáig is fajulhat, hogy az igényük kielégítése érdekében háttérbe szorítják a segítő személyek igényeit, szükségleteit. Nem komfortos számukra, hogy egyedül legyenek magányosság érzése nélkül, nem tudnak saját magukkal és gondolataikkal időt tölteni. Nehezen viselik az egyedüllétet, mely nem feltöltődést, hanem magányt hoz számukra.

Alakítsd úgy a napjaidat, hogy kielégítsd a társas szükségleteidet olyan szinten, ami számodra egészséges és boldogságot hoz! Viszont ha Te is egyedül érzed magad és úgy érzed segítségre van szükséged akkor nézd meg a #WAKEUPNOPÁNIK kampányt majd küld el jelentkezésed, hogy segíthessünk!

Azok, akiknek megfelelő szinten van az önértékelésük, kellően ismerik magukat és elégedettek a gondolataikkal nem feltétlen van szükségük túlzott társas támogatásra. Nem azt mondom, hogy nincs igényük a családjukra, barátaikra vagy párkapcsolatra, szimplán csak egyedül is jól elvannak, nincs szükségük napi több órás telefon beszélgetésekre, video beszélgetésre vagy pötyögésre. Egyedül is hasznosan el tudják tölteni az idejüket otthon vagy a természetben, anélkül, hogy unatkoznának vagy megbolondulnának vagy akár depresszív hangulatba kerülnének.