Ó Szív Nyugodj – Marczinka Mátyás: Párhuzam József Attilától 1928-ból

Gyerekként határozottan utáltam tanulni. Soha nem állt hozzám közel az, hogy megtanuljak egy verset, vagy éppen az, hogy történelmet magoljak. Egyszerűen élet idegennek tartottam. Ahogy telt múlt az idő egyre közelebb került hozzám az irodalom, és elkezdett érdekelni annak minden részlete kiemelt figyelemmel a színházak kultúrája. Marczinka Mátyás írása.

Szerintem a költészet napja egy nagyon szép hagyomány amelyet ápolni kell, és generációkon át továbbadni az utókornak. Hihetetlen mennyire gyönyörű és kifejező a magyar nyelv. Ha belegondolok csak magyarul tudok olyan jóízűen és kifejezően káromkodni, hogy teljes mértani pontossággal kifejezhessem hová szeretném elküldeni a másikat. Már- már ezt is művészetnek tartom egy fárasztó munkanap után.

Idén a költészet napjára József Attila egyik versével szeretnék megemlékezni amelyet Ágnes Vanilla megzenésített és így sokunk szívébe lophatta be magát. A járványhelyzetet, és annak következtében kialakult pánikot az Ó Szív Nyugodj vers teljes mértékben kifejezi. Bár soha nem jeleskedtem verselemzésből, de sajátos véleményemet annál jobban bele tudtam magyarázni egy-egy írásba. Ez most sincs másképp, és rá tudom vetíteni a mai állapotokat 1928. év végi írásra.

Mindenki otthon van, és keresi a helyét. Ahogy futnak be a hívások és segítségkérések hozzánk a #WAEKUPLIFEISGOOD kampány által, ahol ingyenes online tanácsadást kérhet bárki szakemberektől egyre világosabbá válik számomra, hogy az emberek nem találják a helyüket és szó szerint remegve rettegnek. Keresik valódi önmagukat, mert sajnos az elmúlt években a külvilágnak mutogatva éltük életünket elfelejtve a valódi értékeket.

Hol is vagyok? Egy szalmaszál nagyon
Helyezkedik a csontozott uton;
Kis, száraz nemzet; izgágán szuszog,
Zuzódik, zizzen, izzad és buzog.

József Attila – Ó Szív Nyugodj

Az elferdített média pedig nem segít leküzdeni ezt az érzést mert mint a történelem példáin bebizonyosodott, hogy a félelemben tartott ember könnyebben befolyásolható.

Óh szív! nyugodj! Vad boróka hegyén
Szerelem szólal, incseleg felém,
Pirkadó madár, karcsu, koronás,
De áttetsző, mint minden látomás.

József Attila – Ó Szív Nyugodj

Pihenj, olvass könyveket, és szemléld pozitívan nyugodtan a világot, mert minden mint egy áttetsző látomás ez is elmúlik egyszer és mindenki visszatérhet a mókuskerékbe.

Rengeteget hallom azt a mondást, hogy “jobb félni, mint megijedni”. Én inkább megijedek egyszer, mint az egész életem félelemben éljem le. A félelem egy alacsony rezgésű dolog, amely még soha senkit és semmit nem juttatott előrébb. Ellenben van egy kedvenc -kicsit modernebb- mondásom “ha elestél állj fel, és igazítsd meg a koronád”. Talán ez most kicsit célravezetőbb. Tragédiák mindig voltak és lesznek, de ez valahol az élet velejárója. Meg kell tanulni élni. Boldogan élni feldolgozva a történéseket.

forrás: borítókép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük