Kipróbáltuk a vízdiétát és összegyűjtöttük tapasztalatinkat

Egy új és egyre divatosabb diéta lett a WaterFasting avagy a VízDiéta. Újabban a fitneszirányzatok között egyre terjed a vegán táplálkozás és újra leporolták a vízdiétát. Azért mondom ,hogy leporolták,mert a vízdiéta egyáltalán nem újdonság,már a Biblia is említi,amikor Jézus 40 napra elvonult a pusztába ahol kísértette az ördög is. Azt hiszem ennél pontosabban én sem tudtam volna megfogalmazni a vízdiétának a legnehezebb részét.

Hirdetés

De vegyük csak szépen sorba. A vízdiétát már azelőtt is sokan alkalmazták,amikor hirtelen kellett lefogyni pár kilót, de vannak elvetemültebbek is akik hosszú ideig alkalmazzák jelentős súlycsökkenést elérve ezzel. A vízdiéta mindenkinek ismerős,aki valaha versenysportot űzött,olyan kategóriában ahol számít a testsúly (tornász, box, birkózás és a többi).

Edzés mellett valóban drasztikus fogyásokat lehet vele elérni, kiemelném nagybetűvel azt hogy edzés mellett. Hogy próbára tegyem a divatos hirdetéseket én is kipróbáltam,mennyire igazak a mendemondák, hol lehet buktató és mennyire kell akaraterő ahhoz hogy az ember betartsa a diétát.

Vagy mennyire bravúros megcsinálni?!

Vízdiétát csak annak érdemes kezdenie akinek a víz-és hormon- háztartásbeli zavarai,veseelégtelensége illetve túlműködése nincs, kizáró ok a terhesség és a szoptatási időszak is. Akik gyógyszereket szednek (pl.: véralvadásgátló,vízhajtó, valamint hangulatjavító és egyéb gyógyszerek) érdemes konzultálni előbb orvossal mielőtt belevágna a diétába.

AZ ELSŐ TÉVESZME, HOGY: ez fogyókúra.
Ez egyáltalán NEM fogyókúra, sőt aki csak erre hegyezné ki a vízdiétát, jobb ha más diétát választ, mert el fog bukni. A vízdiétával a legendák ellenére nem lehet többet fogyni mint bármelyik másik diétával, viszont a vízdiétával elért súlycsökkenés rendkívül tartós-mert a zsírszövetnek az a része távozik, amit salakanyagként a test kiválasztott, és a testen kívül tart. Ez a nagy erénye a vízdiétának, de ez a nagy buktatója is.

MÁSODIK TÉVESZME: “Én egy napig nem bírnám ki evés nélkül” – mondatod.
Nos, igen valaki aki fél bogrács ürügulyást eszik meg naponta annak valóban nem lehet túl könnyű, de a test rendkívül alkalmazkodóképes. A vízdiéta alatt viszont nincsen valódi éhségérzet mert a víz felhígítja a gyomorsavat, ezáltal megszűnik a farkaséhség. Enyhe éhségérzet ennek ellenére fel fel bukkanhat-ekkor érdemes óvatos lassúsággal egy pohár vizet meginni.

A vízdiéta leginkább egy nagyon hatékony tisztítókúra ezért az első napokban számítani kell fejfájásra,esetleges ízületi fájdalmakra rossz szájízre- sőt egészen olyan állapotra mint a másnaposság, – na persze senkiről nem feltételezzük, hogy volt már másnapos – előfordulhat esetleg hasmenés, bár igen ritka. Az éhségérzet jelentkezésekor történő lassú vízivás azért fontos mert az első toxinok a nyálkahártyákon keresztül távoznak, így például a gyomorfalon keresztül- és ha valaki elköveti azt a hibát hogy gyors tűzoltás gyanánt ledob egy pohár vizet,nem biztos hogy fel van készülve arra a fájdalomra amit ilyenkor át lehet élni, ezt én is megtettem és keservesen megbántam. Jó hír hogy az ilyen és ehhez hasonló tünetek általánosan három napon -esetemben öt- belül megszűnnek.

HARMADIK TÉVESZME: “én biztos elájulnék” – mondatod.
Egyáltalán nem jelentkezik ájulás, vagy gyengeség érzet ha az ember elegendő vizet fogyaszt. Sőt szinte euforikus hangulatba kerül, bizonyos idő eltelte után. Valóban lehetnek vércukorszint ingadozások, ezeket ki lehet védeni azzal, hogy ha nagyon kritikusnak érzi az ember fogyaszthat zöldségleveket, levest és gyümölcsleveket.

NEGYEDIK TÉVESZME: “én biztos meghalnék éhen és félrekajálnék” – gondolatok.
Megint azt kell mondanom, hogy aki így megy bele, az biztosan félre is kajál, hogy ezzel a szakkifejezéssel éljek. De nem nagyon valószínű ha már a harmadik napon túl van. Valójában a szilárd táplálék szinte kifordul az ember szájából. Amire viszont oda kell figyelni az a száj kiszáradása, akkor mindenképpen inni kell. Meghatározott mennyiség nincs, a test rendkívül profi módon precízen közli az emberrel az igényeit.

a vízdiéta és az ördög kapcsolata

mivel a vízdiéta egy radikális tisztítókúra ezért nem csak a fizikai kosz távozik, vagy kerül a felszínre, hanem bizony a mentális is. Főleg azoknál az embereknél, akik sok koffeint, nikotint, esetleg alkoholt és egyéb szubsztanciákat fogyasztanak. Nos igen a vízdiétának a mentális része a legnehezebb, el kell bánnod a felszínre törő gondolataiddal és a legnehezebben emészthető álmaid is az első három napban jelentkeznek, majd megszűnnek. Tapasztalatok alapján az esetleges alvászavarok, ha hosszan fennállnak egy vízdiétával mindenképpen mérsékelhetőek.

ÖTÖDIK TÉVESZME: annyi kiló,ahány nap
Ez az amit semmiképpen senki ne higgyen el. A vízdiéta nem sorvaszt, tehát nagyobb fogyást csak nagyobb túlsúlynál lehet elérni. Így ha valaki 14 nap alatt 14 kilót fogyott az vagy hazudik, vagy azonnal forduljon orvoshoz. Testmozgással természetesen nagyobb fogyást érhetünk el. Az első három napban megterhelő edzést mindenképpen kerülni kell, utána már lehet emelni a lécet. Erre sincsen igazán recept, az ember érzi meddig mehet el.

Van olyan, aki azt állítja, hogy lehetséges keverni a vízdiétát egyéb zsírégető hatású folyadékokkal,mint a zöld tea ,vagy magas koffeintartalmú italok. Ezzel valamilyen szinten vitatkoznék. Még a zöld tea talán rendben van, de aki ugyanezt energiaitallal kívánja megoldani annak számítania kell nagyon komoly szédülésre, semmiképpen nem éri meg, valamint az energiaitalok rengeteg cukrot tartalmaznak.

HATODIK TÉVESZME: a vízdiéta után nem lehet vissza hízni
Pedig bizony hogy lehet,csupán az elért eredmények tartósabbak,és ez tény. Tartósabbá azáltal tudjuk változtatni az eredményeket, ha evés előtt egy pohár vizet megiszunk,és evés előtt pihenünk egy pár percet. Az a személyes tapasztalatom, hogy sokkal többször eszünk annál, mint amennyiszer valóban éhesek vagyunk, és a legtöbbször összekeverjük az éhségérzetet a szomjúsággal. Aki végigcsinál egy két hetes kúrát az rá fog jönni hogy ez mennyire igaz.

HETEDIK TÉVESZME: a vízdiéta befejezte a vízdiéta utolsó napja.
Véletlenül sem. A diéta befejezése nem jelenti azt hogy a továbbiakban nem kell odafigyelni a vízfogyasztásra és visszatérhetünk azonnal a lángolt kolbász vajas kenyérhez,hiszen nem tudnánk megemészteni. Diéta után vissza állni a normális kerékvágásba eltarthat egy darabig, de abban a pillanatban, ahogy az ember szilárd táplálékkal töri meg a diétát megterheli a gyomrát, ezért eleinte érdemes leveseket turmixokat fogyasztani. Olyan lassúsággal ahogy a vízdiétához szoktunk fogunk olyan tempóban fogunk visszaszokni a szilárd ételekre.

ÉS VÉGÜL: a diéta eredményessége a későbbiekben az életmódunkon múlik, nem az életben egyszer elkövetett vízdiéta váltja meg későbbi bűneinket. Természetesen mindenki teste más és más, így valószínűleg a diéta is másképpen fejti ki a hatását.

forrás: borítókép