Varga Gergő: Mit tanított nekünk Atlasz a robosztus hős?

Atlaszt szerintem senkinek sem kell bemutatni, a görög mitológiából jól ismert óriás, titánok gyermeke. Részt vett az Istenek elleni lázadásban a Titánok oldalán, majd a nehezen kivívott Isteni győzelem után Zeusz megbüntette. Varga Gergő írása.

Hirdetés

Robusztus óriás aki roskadozik a hatalmas teher alatt, amit büntetésként kiróttak rá. Az egész égboltot neki kell megtartani! Minden ábrázoláson tisztán látszik, hogy minden erejét bevetve kénytelen tartani azt…. Nem ismerős számunkra valahonnan ez az óriás?

Nem a mítoszokra gondolok és nem is az iskolában tanultakra.
Hányan vagyunk akik úgy érezzük óriási terhek nehezednek a vállunkra? Stressz a munkában, családban, emberi kapcsolatokban. Felelősségvállalás, felelősség hárítás amit ránk tolnak. Anyagi biztonság, anyagi jólét amiért küzd az ember mert persze nincs is igazán biztonságban. Kell még ez is, kell az is! Egészség; közben egészségesnek is kellene maradni, valahogy ezt is meg kell oldani, bele fér a 4 óra alvásba? Nem pihentem ki magam de majd az energiaital vagy kávé segít hogy folytatni tudjam a tempót a munkában. Elvégre is az 5 éves tervnek meg kell hogy legyen 1,5 év alatt! Dolgozunk tovább, intézzük ügyes bajos dolgaink amik még kellenek, számlák és befizetésre váró büntetések vagy részlet fizetés… közben telik múlik az idő és eszünkbe jut ez egészség megint. Hú na akkor most már tényleg ezzel is kell foglalkozni! Meghíztam amit le kellene adni, keringési problémáim vannak… Nem baj ezeket még befejezem és elmegyek futni, az majd jó lesz. Még egy stressz a nyakunkba a többi mellé.

“Betegség sújtotta emberek
Cselekvésre nem képesek;
Az elme, ha a nemtudás sújtja,
Cselekvésre képtelen ugyanúgy.”

Buddhista meditáció – A Bódhiszattva ösvény

Észre sem vesszük hogy mi teremtjük azt a sok mindent a nyakunkba. Mi pakoljuk oda a súlyokat és terhet, nem más. Az idő közben telik és a teher nő.
Most kedves olvasó nézd meg milyen az amikor az eget kell a vállaidon tartani! Gyerünk, nézd meg! Igazán egyszerű, felállsz és a fejed fölé emeled a két kezed. Voilà, most épp akkora teher nehezedik rád mint Atlaszra. Mitől is van hát hogy a Titánok gyermeke mégis roskadozik alatta amikor akár mi apró emberek is elbírjuk?
Mitől van az hogy az a rengeteg stressz akár évekig is nyomja a vállunk holott valójában ott sincsen?

forrás: borító